(VIDEO) LISTA ACTELOR DE STARE CIVILĂ CARE POT FI SOLICITATE ON-LINE A FOST EXTINSĂ

27.11.2014
Foto: viza.md

Serviciul Stare Civilă al Republicii Moldova a completat lista actelor disponibile pentru a fi solicitate prin internet cu încă 12 acte de stare civilă:

 

duplicatul certificatului de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui; duplicatul certificatului de adopţie; duplicatul certificatului de stabilire a paternităţii; extrasul de pe actul de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui; extrasul de pe actul de adopţie; extrasul de pe actul de stabilire a paternităţii; certificatul privind starea civilă; avizul privind afirmarea sau infirmarea schimbării numelui de familie şi/sau prenumelui; extrasul multilingv de pe actul de naştere; extrasul multilingv de pe actul de căsătorie; extrasul multilingv de pe actul de deces; certificatul de capacitate matrimonială.

 

Despre aceasta a declarat pentru portalul Viza.md, directorul-adjunct al Serviciului Stare Civilă, Alexandra Bacioi.

 

Ridicarea actelor are loc la oficiile stare civilă prin prezența personală sau procură. Referindu-se la migranții moldovenii care solicită actele din străinătate prin internet, s-a menționat că în prezent se examinează posibilitățile ca actele solicitate on-line să fie ridicate de la Ambasadele și consulatele moldovenești sau prin intermediul serviciilor oferite de Poșta Moldovei. Serviciile electronice nu sînt mai scumpe decît cele obișnuite, a menționat Alexandra Bacioi.

 

Ce valabilitate au actele de stare civilă moldovenești?

Certificatele și extrasele de stare civilă nu au un termen de valabilitate fiind valabile pînă la momentul intervenirii cărorva modificări. Numai la certificatele de capacitate matrimonială este prevăzut un termen de valabilitate de 6 luni.

 

Moldovenii sînt obligați să anunțe autoritățile moldovenești despre schimbarea datelor personale?

Actele de stare civilă înregistrate în străinătate (la autoritățile străine) urmează a fi transcrise în Republica Moldova în termen de 6 luni. Cetățeanul este în drept să se adreseze în acest sens la oficiile teritoriale de stare civilă sau la Ambasadele șu consulatele Republicii Moldova în străinătate.

 

Despre numărul de adresări pentru acte de stare civilă din partea cetățenilor domiciliați în stînga Nistrului

În lunile iunie-iulie-august 2014 s-a mărit numărul de solicitări ale cetățenilor domiciliați în stînga Nistrului, doritori de a obține acte de stare civilă moldovenești (certificate de naștere, certificate de căsătorie etc.). Astfel,  circa 1500 de cetățeni s-au adresat pentru obținerea actelor de stare civilă în această perioadă. De la începutul anului și pînă în prezent, Serviciul Stare Civilă a eliberat circa 3000 de acte de stare civilă. Credem că acestea au fost obținute în scopul documentării ulterioare cu pașaport moldovenesc

 

Actele de stare civilă se eliberează gratuit

Toate actele de stare civilă se eliberează gratuit în termen de 30 de zile. Se achită doar taxa de stat (10 lei) care este obligatorie.

 

Numărul căsătoriilor înregistrate de moldoveni în străinătate

În 2013 au fost transcrise aproape 3000 de acte. În 9 luni ale anului 2014, numărul actelor transcrise a depăşit cifra de 3000.

 

Prima etapă de digitizare a fondului de arhivă al Serviciului Stare Civilă  s-a încheiat. Din iulie 2013 pînă în prezent, peste 4 milioane de acte de stare civilă, emise înainte de 1944, au fost trecute pe suport electronic. Serviciul Stare Civilă a lansat cea de-a doua etapă de digitalizare a fondului de arhivă, ceea ce presupune ca în următorii doi ani și jumătate să fie trecute pe suport electronic încă 9 milioane de acte de stare civilă.

 

Reamintim că proiectul de digitizare a actelor de stare civilă a fost lansat în iulie 2013 de SSC. Primele 4 milioane de acte de stare civilă au fost digitizate de o companie din Estonia. Digitizarea arhivei actelor de stare civilă presupune scanarea, introducerea metodelor, verificarea calității informațiilor preluate și, în final, transferul acestora în MCloud, platforma de cloud computing a Republicii Moldova.După digitizarea actelor de stare civilă, cetăţenii vor putea, cu ajutorul semnăturii digitale sau a semnăturii mobile, să depună o cerere online din orice țară, să achite serviciile on-line şi să-şi ridice tot pachetul de acte solicitat din orice oficiu teritorial al SSC.

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.