(VIDEO) MOLDOVENII POT OBŢINE CETĂŢENIE RUSĂ FĂRĂ A RENUNŢA LA CEA A MOLDOVEI

17.09.2014
Foto: viza.md

În orice lege există lacune. Acestea sînt şi în legile cu privire la cetăţenia Federației Ruse şi cetăţenia Republicii Moldova. Prin intermediul portalului VIZA.md, Alexandr Kalinin, preşedintele Congresului Diasporei moldoveneşti în Rusia, a dezvăluit unele detalii juridice, care ar putea fi utile celor care vor să obţină cetăţenia Federaţiei Ruse şi nu vrea să piardă cetăţenia Republicii Moldova:

 

ANTERIOR, legea rusă prevedea renunţarea la cetăţenie altei ţări pentru a obţine cetăţenia Rusiei. Era suficient să scrieţi o cerere privind renunţarea la cetăţenia moldovenească, să o avizaţi la notar şi să o trimiteţi prin scrisoare recomandată. Acest fapt deja era luat drept dovadă că aţi renunţat la cetăţenie”, a declarat Kalinin.

 

„ACUM situaţia s-a schimbat radical. Puteţi să fiţi solicitant al cetăţeniei ruse, puteţi să depuneţi toate documentele, pe care le vor lua, iar peste 3 luni veţi fi chemat şi vi se va comunica că aveţi un răspuns pozitiv. Veţi trece etapele de obţinere a permisului de şedere şi apoi a cetăţeniei.

 

În ultimul moment, cînd aţi trecut toate verificările în toate instanţele şi aţi obţinut aprobarea, veţi fi chemat şi anunţat că partea rusă este gata să vă ofere cetăţenia rusă, cu condiţia că aţi renunţat la cetăţenia ţării Dvs. (în cazul nostru, la cetăţenia RM). Şi aici trebuie să lansaţi procedură de renunţare a cetăţeniei moldoveneşti.

 

Cum se întîmplă acest lucru (procedura de renunţare la cetăţenia moldovenească):

Înainte de a deveni solicitant al cetăţeniei ruse şi de a depune toate documentele părţii ruse, Dvs. trebuie să plecaţi din Republica Moldova. Respectiv, veniţi în Federaţia Rusă să locuiţi permanent. Pentru obţinerea permisului de şedere, Dvs. prezentaţi toate documentele. Cu acest pachet de documente şi cu confirmarea că partea rusă este gata să Vă ofere cetăţenia, Vă adresaţi la secţia consulară a RM. Secţia consulară examinează toate documentele şi le transmite spre examinare comisiei privind cetăţenia. Procedura durează circa un an. Timp de un an, vi se retrage cetăţenia RM sau vi se refuză, deşi eu nu văd motive pentru care ar putea să primiţi un refuz, dacă Dvs. aţi plecat din RM, pentru a locui permanent în Rusia.  

 

Ulterior, vi se prezintă un certificat că aţi fost lipsit de cetăţenia moldovenească. Cu acest certificat veniţi la secţia de documentare şi primiţi paşaportul Federaţiei Ruse. Dacă nu aţi confirmat documentar că partea rusă este gata să Vă ofere cetăţenia rusă, atunci nu veţi fi lipsiţi de cetăţenia moldovenească”.

 

Totodată, preşedintele Congresului diasporei moldoveneşti în Rusia a menţionat că „autorităţile ruse pot solicita doar două documente:

1.     Certificatul ce confirmă că aţi renunţat la cetăţenia ţării Dvs.

2.     Certificatul că vi s-a refuzat în lipsirea de cetăţenia ţării Dvs.

 

IMPORTANT! Dacă veţi prezenta certificatul nr. 2 (Certificatul că vi s-a refuzat în anularea cetăţeniei moldoveneşti)  NU VI SE VA REFUZA OBŢINEREA CETĂŢENIEI RUSE. Este important ca persoana să treacă această procedură, dar nu doar să manifeste dorinţa şi să scrie o cerere. Partea rusă trebuie să fie convinsă în acest fapt.

 

Dacă Republica Moldova nu vă retrage cetăţenia acest fapt nu este o piedică de a obţine cetăţenia rusă. Dar poate e un avantaj. În acest caz Dvs. veţi avea şi cetăţenia moldovenească şi cea rusă, în pofida faptului că Rusia şi Moldova nu au semnat un acord privind recunoaşterea dublei cetăţenii”, a subliniat Kalinin.

 

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.