(VIDEO) UNELE ASPECTE ALE RECUNOAȘTERII ÎN ITALIA ȘI ALTE STATE A ACTELOR DE STUDII MOLDOVENEȘTI

25.10.2013
Foto: viza.md

Cetăţenii Republicii Moldova, care pleacă în Italia în scopuri academice, profesionale sau care doresc să-şi continue studiile în Republica Italiană urmează să confirme autenticitatea actelor de studii la Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, care ulterior apostilării la Ministerul Justiţiei al RM, sînt necesar de a fi prezentate la Ambasada Italiei în Republica Moldova în scopul obţinerii Declaraţiei de Valoare corespunzătoare perfectată în limba italiană.

 

Prin urmare, actele de studii eliberate de către instituţiile de învăţămînt din Republica Moldova se recunosc de către autorităţile italiene doar dacă sînt însoţite de Declaraţia de Valoare eliberată în exclusivitate de Ambasada Republicii Italiene la Chişinău. Lista actelor necesare pentru a fi prezentate la Ambasada Italiei la Chişinău:

-Cerere, (procură), copia actelor de identitate.

-Diploma in original apostilată.

 -Copia diplomei conform originalului (tradusa şi legalizata la notar, apostilată ((2 apostile)) la Ministerul Justiţiei al RM) + o copie capsată a tuturor paginilor.

 -Tabela de note in original apostilată.

 -Copia tabelei de note conform originalului (tradusa si legalizată la notar, apostilată ((2 apostile)) la Ministerul Justiţiei al RM), anexat o copie simpla a tuturor paginilor, capsată.

 -Confirmarea autenticităţii studiilor de la Ministerul Educaţiei al RM (tradusa si legalizata la notar, apostilată ((2 apostile)) la Ministerul Justiţiei + o copie capsată a tuturor paginilor, capsată.

 

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova eliberează declaraţii de valoare academică şi profesională a actelor de studii şi a calificărilor, furnizează informaţii despre sistemul de învăţămînt şi sistemul de notare.

-Programa analitica (tradusă şi legalizată la notar, apostilată la Ministerul Justiţiei al RM).

-Pentru recunoaşterea profesionala a titlului de studii in domeniul medicinii - Confirmarea studiilor de la Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, tradusă şi legalizată la notar apostilată (2 apostile) la Ministerul Justiţiei al RM + o copie simpla capsată.

-Originalul diplomei de internatura sau rezidenţiat – apostilată.

-Copia conform originalului diplomei de internatura sau rezidenţiat - tradusa şi legalizata la notar apostilată (2 apostile) la Ministerul Justiţiei al RM + o copie simpla,capsată.

-In caz de schimbare a numelui se prezintă Aviz,tradus si legalizat la notar, apostilat (2 apostile) la Mininsterul Justiţiei al RM + o copie simpla, capsată.

-Pentru motiv de studii declaraţia de valoare se efectuează gratuit. Obligatoriu de declarat locul de studiu (oraşul, universitatea, facultatea).

-Pentru motiv de recunoaştere profesională – se perfectează contra cost – Se achită 31 euro la Exim-Bank înainte de depunerea actelor.

-Timpul perfectării declaraţiei de valoare – 7 zile.

 

Totodată, reamintim că mai mult de un an în urmă, Ministerul Educației al Republicii Moldova a propus un proiect de acord de recunoaștere bilaterală a actelor de studii pentru a fi negociat și semnat cu mai multe state de destinație a migranților moldoveni, precum sînt: Italia, Spania, Grecia, Portugalia, Germania, Franța etc.

 

Astfel, Vă invităm să urmăriți interviul la subiect al domnei Ludmila Pavlov, Șef al Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană din cadrul Ministerului Educației al Republicii Moldova, pe parcursul căruia o să aflați mai multe detalii despre: perspectivele semnării Acordului moldo-italian în domeniul recunoaşterii actelor de studii; statele ce recunosc actele de studii moldovenești, precum și statele care au acceptat negocierea și semnarea acordurilor în domeniul recunoașterii actelor de studii; posibilitatea verificării on-line a actelor de studii moldovenești eliberate pînă în anul 2008; particularitățile efectelor juridice ale actelor de studii eliberate de către instituţiile de învăţămînt de pe malul stîng al Nistrului; condițiile de înmatriculare la instituțiile de învățămînt din Republica Moldova pentru cetățenii din stînga Nistrului etc.

 

 

Sursa: Viza.md

Anonymous
ion, traducator

Traduc, legalizez si obțin declarații de valoare încă din 2003. Evident ca situația s-a ameliorat considerabil după deschiderea Ambasadei Italiei la Chișinău - a dispărut "programarea" ce dura cu anii. Dar nu pot sa nu observ ca atunci când era la București - se eliberau Declarații de valoare pentru titlu de studii sau de calificare profesionala - cu valoare DEPLINA, fără nicio rezerva. La Chișinău aceste declarații au un calificativ nou, care le reduce din valoare - "in loco", adică ambasada subliniază ca sunt valabile numai "in loco" pentru R. Moldova. Ministerul Educației ar trebui sa clarifice - din ce cauza nu se eliberează declarații de valoare fără acest "in loco", asa cum a fost la Ambasada Italiei pentru R.Moldova de la Bucuresti? Evident ca e o discriminare...

26 Oct 2013- 11:35 am

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.