VOR SALVA OARE MUNCITORII-IMIGRANȚI ECONOMIA MOLDOVEI?

08.02.2024

 

 

În ultimii ani, în Moldova este simplificată legislația, care prevede condițiile de angajare în țara noastră a lucrătorilor calificați veniți din străinătate.

 

Autoritățile explică această necesitate prin migrația înaltă a propriei populații și deficitul forței de muncă pe piața internă. De aici – întrebarea logică: dacă autoritățile nu i-au putut ține în patrie pe cetățenii proprii, oferindu-le condiții de muncă și salarii bune, cum vor putea ademeni străinii, cine și pentru ce bani va veni să muncească în Moldova?

 

Relaxări legislative

 

Cu ceva ani în urmă, autoritățile Republicii Moldova au început să modifice legislația în vigoare, să simplifice prevederile, care reglementează regimul de ședere a cetățenilor străini pe teritoriul RM și sporesc responsabilitatea angajatorilor. În acești ani, a fost anulată necesitatea ca imigranții de muncă să prezinte o procură notarială pentru spațiul de locuit; a fost anulată stipularea, conform căreia salariul persoanelor străine nu trebuie să fie mai mic ca cel mediu pe economie, prognozat pentru perioada de gestiune; a fost aprobată lista specialităților prioritare care necesită personal, și multe altele.

Continuare: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.