VREMURI GRELE PENTRU RUȘII CU DUBLA CETĂȚENIE

03.10.2016
 

În Rusia, la nivel de experți în mai multe ministere federale este discutată interdicția legislativă referitor la dublă cetățenie.

 

Autoritățile rusești nu le pot interzice rușilor să devină cetățeni ai altor țări, acesta fiind dreptul legitim al fiecărui cetățean. Însă acelora care au sau planifică să obțină pașapoarte ale altor țări li se va propune să aleagă între cetățenia rusă sau străină. Astfel de modificări sînt dictate de interesele naționale ale Rusiei. Modificările respective la legea federală privind cetățenia pot fi luate în cel mai apropiat timp.


Nu este secret faptul că contra unei sume mari de bani pașapoarte străine cumpără acei care încearcă să se eschiveze de taxele rusești, care vor să fie mai aproape de capitalul scos și depozitat în băncile occidentale și să aibă un așa-numitul "aerodrom alternativ", adică, pur și simplu, să se ascundă de sistemul de justiție rus, în orice moment. Nu le este oare frică autorităților că astfel îi vor forța pe mulți să renunțe la pașapoartele rusești, iar țara va pierde "rezidenții fiscali", va pierde, respectiv, din banii alocați la bugetul de stat? Experții sînt siguri că acest lucru nu se va întîmpla. Acei care au dobîndit cetățenia străină prin intermediul feluritelor programe de tipul "cetățenia în schimbul investițiilor", este puțin probabil să renunțe la pașaportul rusesc, căci anume aici, în Rusia, sînt situate acele întreprinderi și active. Va fi dificil să-și controleze activele, renunțînd la cetățenia rusă.


În multe țări dezvoltate ale lumii este în vigoare interdicția legislativă pentru cea de-a doua cetățenie (alternativă): obținerea pașaportului unei țări străine duce la pierderea aceleia pe care o deține. Printre acestea se numără: Germania, Norvegia, Japonia, China, India, Coreea de Sud, precum și Arabia Saudită, Kuweit-ul, Singapore și Ucraina. În conformitate cu legislația ucraineană, obținînd cetățenia țării respective, este necesar să renunțații la cea anterioară. Apropo, "Legea cu privire la cetățenia" ucraineană, prevede pierderea apartenenței la societatea civilă a Ucrainei, în cazul obținerii dreptului de ședere și de muncă într-o țară străină, ca să nu mai vorbim de naționalitate! Dublă cetățenie ca termen juridic presupune că între state a fost semnat acordul internațional privind statutul cetățenilor săi. Ucraina nu are astfel de acorduri. Federația Rusă are încheiate astfel de acorduri doar cu două țări: Turkmenistan și Tadjikistan.

 

Marea Britanie limitează numărul țărilor ale căror pașapoarte le pot deține britanicii, numai la acelea cu care au fost semnate contracte privind recunoașterea cetățeniei duble. Enumerăm aici țările care le permit cetățenilor săi să aibă pașapoarte străine: Austria, Belgia, Elveția, Malta, Moldova și alte țări.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.