ZECI DE MII DE MOLDOVENI POT RĂMÎNEA FĂRĂ CETĂȚENIA RUSĂ

25.03.2019
 

În anul 2007, centrele de migrație din Rusia au început digitalizarea datelor vizînd cetățenii. Tot atunci s-a constatat că sute de mii de foşti locuitori din Asia Centrală, Moldova, Ucraina și Ţările Baltice, care s-au mutat în Rusia, au primit pașapoarte cu greşeli.

 

Undeva în baza de date au fost introduse incorect informațiile, pe undeva s-au perfectat incorect documentele, iar pe altundeva nu au transmis datele în alte țări. Repararea greşelilor comise de autorităţi a revenit iarăşi în seama cetăţenilor afectaţi, descrie situaţia creată point.md.

 

După cum menţionează activista pentru drepturile omului, Larisa Shesler, instanţa de judecată este cea competentă de a recunoaşte nevaliditatea actelor de identitate. Cu toate acestea, serviciile de migrare nu înaintează în mod intenționat acţiuni pentru a evita înfrîngerile. „Sute de mii de persoane, prin tribunale și diverse proceduri, au căutat să-şi dobîndească cetățenia din cauza faptului că au fost recunoscute drept ne-cetățeni ai Federației Ruse și actele lor de identitate au fost declarate nevalabile.

 

Cred că avem de-a face cu o încălcare gravă a drepturilor omului, pentru că niciunul dintre acești oameni nu este de vină pentru faptul că au dispărut pe undeva în bazele de date ale serviciilor de migrație sau nu au fost înregistrate în modul corespunzător acolo", a declarat activista pentru drepturile omului.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.