AMBASADORUL BULGARIEI ÎN MOLDOVA: „CETĂȚENII REPUBLICII MOLDOVA TREBUIE SĂ CĂLĂTOREASCĂ ÎN REPUBLICA BULGARIA FĂRĂ VIZE”

25.10.2012
Foto: VIZA.md

La 1 ianuarie curent Republica Bulgaria a simplificat regimul de vize pentru posesorii vizelor Schengen, eliminînd necesitate obținerii vizei naționale.


Ambasadorul Bulgariei în Moldova, George Panaiotov este de părere că între țările noastre trebuie să fie stabilit un regim fără vize: „Eu personal sunt convins că cetățenii Republicii Moldova trebuie să călătorească în Republica Bulgaria fără vize, pentru că avem rădăcini istorice și tradiții de prietenie foarte adînci.”, a opinat Excelența sa în cadrul interviului exclusiv acordat portalului informațional VIZA.md.


Interesul făță de Bulgaria în rîndul cetățenilor moldoveni este într-o continuă creștere, înregistrînd o creștere anuală a solicitărlor de vize cu 10 mii. Anul acesta, Ambasada Republicii Bulgaria a eliberat 53 mii de vize, fiind prognozată o cifră de 55 mii de vize pînă la finele anului curent. O mare parte a vizelor se eliberează pentru călătoriile cu scop turistic. Dat fiind faptul că cetățenii Republicii Moldova respectă regulile de ședere în Republica Bulgaria și sunt considerați aplicanți fezabili, rata refuzului în acordarea vizei este sub 2%.


VIZA.md vă aduce la cunoștință că preponderent, refuzul în acordarea vizei este cauzat de îndeplinirea incorectă sau incompletă a formularului de cerere a vizei.


În luna iulie a anului curent, autoritățile bulgare au anunțat că cetățenii moldoveni, care au vizitat Bulgaria în 2011 în scop de odihnă, vizită particulară sau de afaceri, vor primi vize de tip C valabile pentru un an. Însă Ambasada Republicii Bulgaria continuă să elibereze vize naționale de scurtă ședere cu o singură intrare. Fiind întrebat de către jurnalistul VIZA.md, George Panaiotov a declarat: „Să știți că se aplică, dar nu pentru majoritatea, pentru că noi lucrăm după regulile Schengen, ele nu ne permit. În principiu noi avem dreptul să acordăm vize turistice cu o singură intrare. Altfel noi o să ne creăm probleme cu intrarea noastră oficială în Schengen. Nu e o perioadă potrivită să ne creăm probleme. Dar în principiu, dacă este nevoie, noi eliberăm vize cu multiple intrări”. VIZA.md vă aduce la cunoștință că vizele cu intrări multiple se acordă doar cetățenilor care activează sau au tangență în domeniul culturii și învățămîntului, oamenilor de afaceri și studenților. Turiștii, care vizitează Bulgaria o dată pe an nu fac parte din categoria respectivă.

 


Sursa: Viza.md
 

Anonymous
Ar fi bine sa circulam liber.

Ar fi bine sa circulam liber. Ar fi un plus, si cred ca economia tarii se va mari )))

29 Oct 2012- 10:46 după amiază

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.