AUTORITĂŢILE BRITANICE PREGĂTESC UN REFERENDUM PRIVIND PĂRĂSIREA UE

16.01.2013
Foto: dartur.md

Premierul britanic David Cameron va rosti, pe 22 ianuarie, la Haga, un discurs în care îşi va expune viziunile privind viitorul Europei şi va anunţa despre organizarea, în anul 2018, a unui referendum privind aflarea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Despre aceasta a scris, duminică, toată mass-media britanică, cu referire la surse din anturajul premierului.


În ultimul timp, Cameron a intensificat criticile la adresa politicii şi situaţiei actuale în care se află UE, pledînd pentru întoarcerea majorităţii împuternicirilor, care au fost transmise Bruxellesul-ului. Londra a blocat, de asemenea, proiectul bugetului pe termen lung al UE, considerîndu-l neconvenabil pentru Marea Britanie.


Acum cîteva săptămîni, Cameron a declarat că este dispus să organizeze un referendum, în cadrul căruia britanicii singuri vor decide dacă doresc sau nu să rămînă în componenţa UE. Potrivit unor surse, Cameron va promite să pună la vot acest subiect în legislatura următoare a parlamentului, în cazul în care conservatorii vor reveni la putere după alegerile din anul 2015.


Însă aceste declaraţii au provocat critici, în special, în interiorul Partidului Conservator, dar şi din partea Partidului Laburist din opoziţie.


Experţii susţin că Londra ar avea multe de pierdut, chiar şi în cazul în care britanicii se vor pronunţa împotriva părăsirii UE.


Sursa: mignews.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.