BANCA MONDIALĂ: TRANSFERURILE DE BANI ALE IMIGRANŢILOR ÎN 2012, MAI RIDICATE DECÎT S-A PREVĂZUT

22.11.2012
Foto: moneyweb.ro

Transferurile de bani de la imigranţi spre ţările în curs de dezvoltare ar urma să fie mai mari în acest an decît s-a prevăzut şi să ajungă la 406 miliarde de dolari, în pofida limitării de către criza din Europa a fluxurilor spre Africa subsahariană, dar şi spre ţări din Europa Centrală şi de Est, precum România, Polonia şi Bosnia-Herţegovina, relevă un raport al Băncii Mondiale (BM).

 

Polonia, România şi Bosnia-Herţegovina, importanţi destinatari ai remiterilor din ţările din Europa Occidentală, au înregistrat scăderi ale sumelor trimise de lucrătorii din străinătate. Fluxurile de remiteri din principalele state europene - Marea Britanie, Spania şi Italia - de unde se trimit bani de către imigranţi spre ţările de origine au fost limitate de producţia slabă şi de rata mare a şomajului.

 

La izbucnirea crizei, imigranţii au continuat să trimită bani acasă reducîndu-şi propriile cheltuieli. Totuşi, în contextul în care criza continuă să facă ravagii, imigranţii ar putea fi nevoiţi să reducă sumele trimise acasă, notează raportul BM. De fapt, dovezi anecdotice arată că lucrătorii care beneficiează de libertatea de circulaţie în cadrul zonei euro, aşa cum sunt cei din România şi Polonia, se întorc acasă în număr mai mare comparativ cu lucrătorii din Africa şi America Latină, care preferă să rămînă de teama că nu vor mai putea să revină, mai precizează documentul.

 

Comparativ cu 2011, transferurile ar urma să crească la nivel mondial cu 6,5% în acest an, direcţia ascendentă urmînd să continue şi în anii care vin - +7,9% în 2013, +10,1% în 2014, a precizat BM într-un comunicat, citat de AFP.

 

Pentru 2012, Banca Mondială se aştepta la fluxuri puţin mai reduse şi miza pe 399 de miliarde de dolari trimise către ţările de origine de lucrătorii instalaţi în străinătate.

 

"Chiar dacă lucrătorii imigranţi sunt, într-o mare proporţie, afectaţi de declinul economiei mondiale, volumul transferurilor de bani a rezistat în mod remarcabil, furnizînd un colac de salvare pentru familiile defavorizate şi surse de valută în numeroase ţări sărace", a subliniat Han Timmer, un responsabil al BM, citat în comunicat.

 

India (70 de miliarde de dolari) şi China (66 de miliarde de dolari) ar urma să fie principalele ţări destinatare în acest an, urmate de la distanţă de Mexic şi Filipine (cîte 24 miliarde). Prima ţară din Africa subsahariană care va face parte din acest clasament, Nigeria, ar urma să primească 21 de miliarde de dolari în 2012.

 

Asia de Sud-Est şi regiunile din Pacific, care mizează pe numeroşi expatriaţi din ţările petroliere, au beneficiat de transferuri de fonduri 'mult mai importante decît s-a prevăzut', detaliază BM în comunicat.

 

Transferurile spre Africa subsahariană şi Europa de Est au fost în schimb 'frînate' de criza datoriilor în Uniunea Europeană, precizează BM, adăugînd că un 'obstacol' important îl reprezintă costurile ridicate ale aceste tranzacţii în special spre Africa. 

 

Sursatazabek.kg

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.