BANCA MONDIALĂ VA SPRIJINI MOLDOVA ÎN DEPĂȘIREA CONSECINŢELOR SECETEI

18.10.2012
Foto: realitatea.net

Banca Mondială va oferi Moldovei sprijinul necesar pentru depășirea consecinţelor secetei din acest an. Despre aceasta a declarat directorul regional al BM pentru Ucraina, Belarus şi Moldova Qimiao Fan, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul moldovean Vladimir Filat.

 

Qimiao Fan a spus că a primit scrisoarea premierului privind acordarea suportului în vederea depăşirii secetei care a afectat Republica Moldova în acest an, subliniind că Banca Mondială va veni cu susţinere în acest sens. El nu a specificat suma asistenţei. Cu toate acestea, anterior, Vladimir Filat a declarat că, în scopul diminuării consecinţelor unei secete severe în acest an, Republica Moldova va beneficia de asistență din partea Băncii Mondiale în valoare de 10 mil. dolari.

 

În cadrul întîlnirii cu Vladimir Filat, directorul regional al Băncii Mondiale a spus că seceta care a lovit în acest an Republica Moldova a amintit de faptul că în Strategia de Parteneriat pentru Ţară pentru anii 2014- 2017 trebuie să fie prevăzut şi un mecanism de prevenire a astfel de situaţii. Anterior, autoritățile moldovene au anunţat că prejudiciul adus agriculturii țării în acest an în urma unei secete severe a constituit aproximativ 2,5 mld. lei (200 mil. euro). Valoarea totală a daunelor a fost estimată de către experții moldoveni cu sprijinul specialiştilor de la Organizația pentru Alimentaţie și Agricultură (FAO). Seceta a afectat cel mai mult gospodăriile agricole din sudul şi centrul ţării.

 

Potrivit celor relatate anterior, Uniunea Europeană urma să acorde Moldovei 50 mil. lei (3,15 mil. euro) pentru depăşirea consecinţelor negative ale secetei. România deja a oferit republicii asistență urgentă în formă de 112 tone de semințe de grîu certificate pentru semănatul culturilor de iarnă, totodată, alocînd 50 mii euro.


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.