CĂRȚILE DIN RUSIA AU DEVENIT O PUNTE DE PRIETENIE ÎNTRE DOUĂ POPOARE

27.11.2011

În cadrul proiectului umanitar ”Întoarcerea cărţii ruseşti în Moldova”, Congresul Diasporelor Moldoveneşti le-a transmis bibliotecilor publice din raioanele Căuşeni, Sîngerei şi Soroca peste 1500 de cărţi şi reviste rusești.

 

Potrivit reprezentanţilor administraţiilor regionale, fondul literar în limba rusă în şcoli şi biblioteci nu a fost completat încă din timpul Uniunii Sovietice, în ciuda faptului că cetățenii vorbitori de limba rusă constituie 30-35%.

 

”Sîntem foarte recunoscători Congresului Diasporelor Moldoveneşti pentru acest gest de caritate. Acesta este un caz fără precedent, cînd o organizaţie publică, sub conducerea compatrioţilor noştri care trăiesc în străinătate, este preocupată de ridicarea nivelului cultural şi educaţional al cetăţenilor moldoveni. Aceste cărţi le vor fi de mare ajutor tuturor locuitorilor raionului. Opere clasice, cărţi despre realizările ştiinţifice moderne, enciclopedii, basme pentru copii – toate constituie o mare bogăţie, accesul la care îl va avea fiecare”, a spus locuitoarea raionului Căuşeni.

 

”În raionul nostru sînt 12 sate cu un număr predominant de cetățeni vorbitori de limba rusă, astfel, revistele şi cărţile primite de la Congresul Diasporelor Moldoveneşti sînt un dar de nepreţuit. Aceasta este prima colaborare cu diaspora moldovenească, dar sperăm că nu și ultima. Sînt sigur că în viitor vom implementa proiecte culturale şi sociale comune”, a spus Valeriu Rusu, șeful Departamentului cultură al raionului Sîngerei.

 

”Deosebit de plăcut este faptul că aceste cărţi au venit din Rusia, pentru că anume încolo pleacă să lucreze cea mai mare parte a populaţiei apte de muncă a Republicii Moldova. Acest lucru este facilitat de regimul simplificat de trecere a frontierei, precum şi de modul de viață și cultura comună a celor două popoare”, a declarat un locuitor al satului Visoca, raionul Soroca.

 

Subliniind importanţa acestui proiect, preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti a spus: ”Întoarcerea cărţii ruseşti în Moldova” este un model exemplar de cooperare dintre organizaţia publică interregională ”Congresul Diasporelor Moldoveneşti” cu structurile oficiale ale Federaţiei Ruse şi Republicii Moldova. În esenţă, acest proiect al CDM este cea mai recentă formă instituțională de participare a unei structuri non-statale în procesul ce favorizează consolidarea relaţiilor dintre două state”.
 


Sursa: Serviciul de presă al CDM

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.