CETĂȚENII ÎNȚELEG ÎNTRU-UN MOD PREA SIMPLIST RECUNOAȘTEREA ACTELOR DE STUDII MOLDOVENEȘTI ÎN STRĂINĂTATE

29.05.2014
Foto: viza.md

Cetățenii noștri înțeleg lucrurile într-un mod simplist. Ei consideră că dacă avem un acord de recunoaștere bilaterală a actelor de studii atunci recunoașterea trebuie să fie una automata. Așa ceva nu există. Recunoașterea presupune compararea perioadelor de studii, programelor și conținuturilor de studii etc., și doar după acea se ia o decizie – a declarat doamna Ludmila Pavlov, Șef al Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană din cadrul Ministerul Educației al Republicii Moldova, întru-un interviu acordat în exclusivitate portalului Viza.md.


Totodată, dna Ludmila Pavlov a ținut să remarce că ,,nu este o tragedie dacă nu semnăm în următorii ani acorduri pentru că există Convenția cu privire la recunoașterea atestatelor obținute în învățămîntul superior, semnată la Lisabona în 1997, la care este parte și Republica Moldova. Aceasta ne permite să realizăm procedura de recunoaștere. Nu putem să zicem că la moment sînt foarte mulți care și-au dorit-o și nicidecum nu au putut realiza această procedură. Cetățenii care sînt mai insistenți reușesc”.


Pînă în prezent, Republica Moldova are semnate acorduri de colaborare domeniul recunoașterii actelor de studii cu Ucraina, Federația Rusă, Bulgaria și România. Cele mai masive fluxuri în contextul dat sînt înregistrate coraport cu Federația Rusă.


În proces de negociere, mai ,,concrete și mai vizibile,, sînt acordurile cu Letonia și Cipru. Mai mult de un an în urmă, Ministerul Educației a propus un proiect de acord în scopul negocierii și semnării cu mai multe state de destinație a migranților moldoveni, precum sînt: Grecia, Portugalia, Spania, Italia, Germania, Franța etc.


Vă invităm să urmăriți interviul doamnei Pavlov, pe parcursul căruia o să aflați mai multe detalii despre:


- Perspectivele semnării Acordului moldo-italian în domeniul recunoaşterii actelor de studii.


- Statele ce recunosc actele de studii moldovenești, precum și statele care au acceptat negocierea și semnarea acordurilor în domeniul recunoașterii actelor de studii


- Posibilitatea verificării on-line a actelor de studii moldovenești eliberate pînă în anul 2008


- Particularitățile efectelor juridice ale actelor de studii eliberate de către instituţiile de învăţămînt de pe malul stîng al Nistrului


- Condițiile de înmatriculare la instituțiile de învățămînt din Republica Moldova pentru cetățenii din stînga Nistrului


- Centru de apel al Ministerului Educației unde publicul interes ar putea adresa diverse întrebări

 


Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.