CONTROL LA FRONTIERĂ ÎN SPAȚIUL SCHENGEN. CE ÎNSEAMNĂ ACEST LUCRU PENTRU MOLDOVENI?

17.09.2015

Germania, Austria și Slovacia au introdus controlul la frontieră în spațiul Schengen. Urmează sa ia aceleași măsuri Polonia și Țările de Jos.

Libera circulație în sau din Germania a fost suspendată temporar: regula de bază a spațiului Schengen nu e valabilă la frontierele interne ale țării. Ministrul german de Externe Steinmeier a declarat introducerea controlului la frontieră.

 

"În aceste momente Germania reintroduce din nou, temporar, controlul la frontierele interne. Pînă cînd o atenție deosebită va fi acordată graniței cu Austria – a declarat ministrul. - Scopul acestei măsuri constă în limitarea fluxului de refugiați în Germania și revenirea la înregistrarea organizată la intrarea în țară. Această măsură este introdusă din motive de securitate și este prevăzută de Codul de Frontieră Schengen. Partenerii noștri austrieci au fost informați cu privire la acest lucru".

 

Acordul Schengen prevede anularea controlului pașapoartelor și a vizelor la frontierele interne ale 26 de state ale Uniunii Europene.

 

De îndată însă ce Berlinul oficial a anunțat introducerea controlului la frontieră că despre măsuri similare au anunțat și Austria (la granița cu Ungaria), și Slovacia (la granița cu Ungaria și Austria).

 

Despre intenția de a urma exemplul vecinilor zonei Schengen au comunicat Polonia și Țările de Jos, care planifică să efectueze verificări selective ale documentelor la frontierele sale.

 

Pentru cetățenii Republicii Moldova, care călătoresc prin Europa, acest lucru înseamnă o verificare suplimentară a pașapoartelor (a pașaportului biometric sau a pașaportului obișnuit cu viza corespunzatoare aplicata în el) la trecerea frontierelor acestor țări cu transport rutier sau feroviar.

 

Iar moldovenii care își au domiciliul permanent sau temporar în zona Schengen (muncă, studii, reunirea familiei etc.), este de dorit să aibă asupra lor pașaportul cu viza corespunzătoare (tip D) sau permis de ședere permanentă/ permis de ședere temporată / alt document care să confirme șederea lor pe termen lung.

 

Vă reamintim că datele de contact ale ambasadelor și consulatelor Republicii Moldova le puteți găsi la compartimentul AMBASADE.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.