CURSURI DE INSTRUIRE PENTRU LIDERII DIASPORELOR MOLDOVENEȘTI

09.09.2015
 

Potrivit registrului Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), la moment, peste hotarele țării sunt înregistrate în jur de 250 de asociații, un număr infim de mic, dacă îl raportăm la numărul total al migranților moldoveni aflați peste hotare. Mai există o caracteristică a acestor organizații, în cea mai mare parte acestea sunt etnoculturale.

 

În opinia Tatianei Nogailîc, președintele Asociației „AssoMoldave” din Roma, Italia, crearea unei asociații de alt gen, decât cea culturală ar putea oferi mai multe oportunități pentru dezvoltarea personală, comunitară, dar și cea a țării în general.

 

„Mulți dintre noi muncesc și nu cunosc că acolo, pe loc, ar avea posibilitatea să crească profesional și să ofere unele servicii mai bune conaționalilor noștri. Asociațiile noastre, conform unei cercetări, sunt situate pe locul patru. Primele în acest top sunt asociațiile asistențiale, asociațiile care luptă pentru drepturile migranților, noi nu am ajuns încă la acest nivel. Un alt tip de asociații sunt cele care prestează servicii mult mai ample, cum ar fi ONG-urile. Iar noi ne situăm pe al patrulea plan, ca asociație etnică”, a menționat Tatiana Nogailâc.

 

Potrivit liderului de programe, Angela Stafii, BRD va iniția cursuri de instruire pentru liderii de asociații privind crearea și gestionarea acestora.

 

„Noi am creat rețeaua de excelență de ordin economic, în care am atras 8-10 persoane, specialiștii de talie foarte înaltă dinafară, Fondul Monetar Internațional, universități cu renume, specialiști din diferite companii care au deja o experiență și am elaborat împreună cu ei programul de guvernare, am elaborat concepte pe care le vom testa în perioada imediat următoare. Un alt exemplu este cel al medicilor de peste hotare, care vor presta consultații online spitalelor din Republica Moldova, or, tehnologiile ne permit ca să aducem ideile acestor oameni acasă, fără a fi prezenți și fizic”, a declarat Angela Stafii.

 

Sursa:  trm.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.