DE LA 01 FEBRUARIE 2014 ROMÂNIA VA OFERI MOLDOVENILOR UN REGIM FĂRĂ VZIE DUPĂ MODELUL BULGAR

13.12.2013
Foto: adevarul.ro

Cetățenii moldoveni, care deţin vize Schengen valabile, vor călători fără vize în România, începînd cu 01 februarie 2014. Despre aceasta decizie a autorităților de la București a anunțat recent Guvernului Republicii Moldova, printr-un comunicat al său.

 

Astfel, pînă la sfîrșitul lunii inaurie 2014, cetățenii RM care au  vize Schengen, pot doar tranzita, pînă la 5 zile, teritoriul României.

 

Reamintim, că un astfel de regim fără vize este oferit moldovenilor de mai mult timp de către Bulgaria – stat membru al UE care asemenea României nu a aderat pînă în prezent la zona Schengen. Conform deciziei Guvernului de la Sofia, începînd cu data de 25 ianuarie 2012 cetățenii moldoveni, posesori ai unei vize Schengen au dreptul de a intra şi de a se afla în Bulgaria fără  a mai obține viza bulgară.

 

Obținerea vizei românești rămîne a fi o procedură deloc ușoară pentru cetățenii Republicii Moldova chiar dacă:

- rețeaua consulară română a fost extinsă pe teritoriul Republicii Moldova;

- viza românească se eliberează gratuit;

- anumitor categorii de cetățeni li se eliberează, din cînd în cînd, permise de mic trafic la frontieră;

- există posibilitatea tranzitării fără viză (pînă la 5 zile) a teritoriului României cu viză Schengen sau permis de ședere UE valabil.

 

Dificultățile țin nu numai de cozile interminabile care sînt ușor vizibile la Consulatul României, cît și de obligativitatea prezentării anumitor documente justificative ale scopului şi condiţiilor de călătorie, precum: dovada că persoana posedă suficiente mijloace de subzistenţă. Tot aici se înscrie și obligativitatea obținerii vizei românești pentru deplasările cetățenilor Republicii Moldova la Ambasadele și consulatele străine cu sediul la București.

 

Reamintim că pînă în prezent, cetățenii Republicii Moldova, care doresc să călătorească în Portugalia, Irlanda etc. sînt nevoiţi să plece la București pentru a obține o viză. Aceste circumstanțe îi obliga automat să obțină şi o viză românească.

 

Pe parcursul anului 2011, cetățenilor moldoveni li s-au eliberat 50 836 de vize românești. Unui număr de 4193 solicitanți li s-a aplicat refuzul.

 

Portalul Viza.md invită publicul interesat să aprecieze, pe o scară de la 1 la 5, serviciile în materie de viză prestate de  Ambasadele și consulatele străine din  Republica Moldova, atitudinea angajaților consulatelor și gradul de loialitate al acestora față de cetățenii Republicii Moldova. Votați AICI. 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.