DECLARAȚIE: PROBABIL ANUL ACESTA VA FI SEMNAT ACORDUL DE PROTECŢIE SOCIALĂ CU ITALIA

21.01.2014
Foto: viza.md

"În 2014, cetăţenii Moldovei vor avea posibilitatea de a munci legal în Grecia, Turcia şi Italia", afirmă ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga. Potrivit agenţiei "Infotag", acest lucru l-a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul, spunînd, totodată, că dialogul cu colegii din Italia a devenit mai activ şi cel mai probabil anul acesta va fi semnat Acordul de Protecţie Socială a conaţionalilor ambelor ţări.

 

"De asemenea, cu Turcia ne-a rămas să facem ultimul pas pînă la semnare. Iar în timpul apropiat vom avea o întrevedere cu reprezentanţii Greciei. Ministerul luptă pentru drepturile cetăţenilor noştri care se află peste hotare, pentru ca acestea să fie respectate şi ca conaţionalii noştri să primească ajutor social, iar alocaţiile acestora la fondul de pensii să fie luate în calcul", a spus ministrul.

 

 

Din declarație reiese că Republica Moldova a reușit totuși să inițieze negocierile cu autoritățile italiene în scopul semnării unui acord care ar prevedea acordarea prestațiilor de asigurării sociale precum:

-pensiile pentru limita de vîrstă,

-pensiile de invaliditate cauzate de boli obişnuite,

-pensiile şi îndemnizaţiile de invaliditate cauzate de accidente de muncă sau boli profesionale,

-pensiile de urmaş.

În același timp, reamintim că mai mult de 10 ani, Italia nu a dat curs solicitărilor autorităţilor străine de a semna astfel de acorduri, blocînd negocierile cu China, Japonia, Algeria şi Maroc.

 

Pînă în prezent, Acordul de Protecţie Socială a cetăţenilor moldoveni a fost semnat cu 10 ţări, inclusiv cu Portugalia, Polonia, România, Bulgaria, Estonia, Luxembourg, Cehia, Austria, Croaţia și Ungaria.

 

Sursa: Noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.