DIASPORA MOLDOVENEASCĂ DIN RUSIA RECONFIRMĂ SISTAREA PERFECTĂRII PATENTELOR ŞI AUTORIZAŢIILOR RUSEȘTI PENTRU CETĂȚENII RM

26.07.2014
Foto: viza.md

Liderul diasporei moldoveneşti din Rusia reconfirmă sistarea perfectării patentelor şi autorizaţiilor rusești pentru moldoveni.

 

Portalul Viza.md vă propune să luați cunoștință cu poziția Congresului Diasporei Moldovenești din Rusia la subiectul dat. Totodată, vă reamintim că Biroul pentru Relaţii cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova (BRD) a anunţat că informaţia difuzată anterior de către Congresul Diasporei Moldoveneşti privind faptul că Rusia a sistat eliberarea patentelor cetăţenilor moldoveni, este falsă, făcînd trimitere la reprezentanţii Serviciului Federal al Migraţiei din Federaţia Rusă, care au dezmințit această afirmaţie.  Mai multe detalii puteţi afla AICI.

 

"E posibil oare să li se facă dreptate cetăţenilor RM sau de ce nu sînt auziţi cetăţenii moldoveni"

"Congresul Diasporei Moldoveneşti face apel către Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, care controlează "jurnaliștii docili" din Republica Moldova, să nu interzică prezentarea informației parvenite de la cetățenii Republicii Moldova, care povestesc despre lucruri reale, despre acele probleme cu care se confruntă în Rusia. Este regretabil faptulcă Biroul reacţionează neadecvat la adresările cetățenilor care solicită ajutor. În schimb, agenția în cauză acuză compatrioții săi de minciună. Un asemenea comportament vorbeşte despre incompetența conducerii Biroului.

 

Contrar afirmațiilor BRD că Rusia nu a suspendat acordarea patentelor şi permiselor de muncă pentru cetățenii moldoveni pentru angajarea în cîmpul muncii, la adresa preşedintelui Congresului Diasporelor Moldovenești Alexandru Kalinin continuă să sosească plîngeri în masă cu privire la problema imposibilităţii de a obţine permise de lucru în Rusia.

 

Pentru a evita îndoielile cu privire la fiabilitatea informațiilor oferite de Congres cu privire la apelurile cetățenilor, Serviciul de presă al organizaţiei publică materiale video și audio din arhiva serviciului juridic al Congresului Diasporelor Moldovenești.

 

Miercuri dimineața, 23 iulie 2014, două cetățence ale Republicii Moldova, Creangă Galina şi Ciurea Angela, care lucrează de mai mult de șase ani în Rusia în calitate de croitorese, i s-au adresat lui Alexander Kalinin cu rugămintea de a fi ajutate. Potrivit spuselor femeilor, ele nu mai pot obține permise de muncă. "Ne-au fost întoarse documentele fără nici o explicație", spune Galina Creangă. "După adresarea la Congresul Diasporelor Moldovenești concetățenele noastre au fost ajutate să perfecteze documentele necesare pentru șederea în continuare în Rusia. Dacă Creangă Galina şi Ciurea Angela nu s-ar fi adresat Congresului, ele ar fi fost obligate să părăsească teritoriul Federației Ruse", a spus Alexandr Kalinin.

 

Cui îi este convenabil ca diaspora moldoveneascădin Rusia să tacă?

Din spusele cetățeanului nostru, care locuieşte la Sanct Petersburg, lui i-au fost returnate documentele depuse luna trecută pentru eliberarea unui permis de muncă, fără să i se explice motivele refuzului, dar şi fără să i se sugereze, ce ar putea face mai departe.

 

O situație similară a avut loc şi în regiunea Moscovei. Potrivit celor comunicate de Fătu Vasile, împreună cu soția lui și alţi cunoscuţi, el a venit la Serviciul de Migrație din oraşului Himki, unde le-au fost întoarse documentele depuse pentru perfectarea patentelor de muncă în regiunea Moscovei fără vreo explicație.

 

De cese încercă împiedicarea protejării drepturilor și intereselor cetățenilor moldoveni în Rusia?

Înlegătură cu faptele expuse mai sus, Alexandr Kalinin le solicită din nou cetățenilor Republicii Moldova, care planifică o excursie sau se află deja pe teritoriul Federației Ruse să precizeze la birourile CONGRESULUI DIASPORELOR MOLDOVENEŞTI informațiile cu privire la posibilitatea perfectării permiselor de muncă dintr-o regiune sau alta a Rusiei. 

 

 

Totodată, VIZA.md reamintește că din 2010 și cu acceptul autorităților moldovenești Congresul Diasporei Moldovenești din Rusia (CDM) activează și prestează servicii în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. La indicația Ministerului de Externe al RM (MAEIE), spațiul din cadrul Secției Consulare a Ambasadei RM de la Moscova i se oferă congresului cu titlu gratuit.

 

Reieşind din situaţia creată, portalul VIZA.md recomandă repetat persoanelor interesate să apeleze după precizări și explicații adiționale la:

 

-Departamentul consular al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene: or. Chișinău, strada Alexei Mateevici 80, municipiul Chişinău, Republica Moldova, MD – 2009; Tel:– 080090990 (apel gratuit); din străinătate - +373 22 690 990; e-mail: callcenter@mfa.md; consdep@mfa.md

-Ambasada Republicii Moldova la Moscova: or. Moscova, str. Rojdenstvenka, 7; Tel: (+7495) 628 10 50; 624-96-78; e-mail: moscova@mfa.md

-Congresul Diasporei Moldovenești din Rusia: or. Moscova , str. Rojdestvenka, 7 ; Tel: (7495) 795 98 82; e-mail: info@moldova.ms

-Biroul pentru Relații cu Diaspora: or. Chișinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale 1; Tel: 250-294; 250-251; 250-600; 250-226; e-mail: victor.lutenco@gov.md; anastasia.sturza@gov.md; maia.metaxa@gov.md

 

Calitatea serviciilor consulare moldovenești prestate în străinătate și în Republica Moldova poate fi apreciată AICI.

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.