DIASPORA MOLDOVENEASCĂ NU MAI POATE FI HRĂNITĂ CU PROMISIUNI DEŞARTE ŞI VORBE

14.01.2014
Foto: viza..md

Dacă am întreba cum a fost anul 2013 pentru moldovenii de peste hotare, am auzi o varietate de răspunsuri. Unii ar lua o poziţie neutră şi ar declara că a fost un an normal nici rău, nici bun, iar alţii, afectaţi de repercusiunile crizei din Europa, ar spune că 2013 este un an ce trebuie uitat.

 

Eu voi fi mai optimistă şi voi pune accentul pe mulţimea de aspecte pozitive ce s-au evidenţiat anul trecut, spunînd că 2013 a fost deosebit de frumos pentru diasporă.

 

Cine vorbea cu şi despre diaspora cu doi sau trei ani în urmă? În 2013 am văzut o creştere a interesului faţă de diasporă, aceasta fiind pe ordinea de zi pe agenda de la Chişinău, dar şi o sporire a dinamismului în cadrul asociaţiilor moldoveneşti de peste hotare: acum diaspora se implică, participă, ia atitudine şi penalizează.

 

În 2013 diaspora a lucrat împreună cu instituţiile competente la acte ce conţin politici şi strategii pentru dezvoltarea ţării, documente despre reintegrarea migranţilor reveniţi acasă şi propuneri pentru reformarea sistemului electoral din ţară. Tot în 2013, Guvernul de la Chişinău a creat Biroul pentru relaţii cu diaspora, instituţie care şi-a format echipa pe parcursul anului trecut şi a dat startul unei colaborări active cu moldovenii din afara hotarelor ţării.

 

În acest an, zeci de asociaţii s-au mobilizat pentru susţinerea Moldovei la Eurovision, moldovenii din diasporă au cîştigat la fotbal, la concursuri de frumuseţe, au publicat cărţi şi au aplicat pentru obţinerea posibilităţii de a pleca pe Marte. În toamna anului trecut, la Florenţa, Italia, a fost organizată prima Conferinţă a Asociaţiilor din CCD în afara hotarelor, iar în ajunul Summit-ului de la Vilnius, la 24 noiembrie 2013, comunităţile de moldoveni din 25 de oraşe ale lumii au cerut ţărilor-gazdă să susţină parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova. Aceste acţiuni au venit din diaspora şi au fost realizate totalmente de către asociaţiile şi cetăţenii din afară, fără bani din buget sau culoare politică de la Chişinău. Este o dovadă evidentă a maturităţii şi consolidării diasporei.

 

În 2013 moldovenii din afară au petrecut şi întîmpinat ambasadori şi consuli, au scris scrisori de gratitudine pentru unii şi critică pentru alţii. Pe de altă parte, chiar dacă Ministerul de Externe şi Guvernul de la Chişinău au cules lauri pentru reuşitele proeuropene ale Moldovei, imaginea acestei instituţii a fost puternic deteriorată în contextul evenimentelor recente din Italia. Sute de mii de moldoveni au rămas victime ale unor acţiuni lipsite de logică şi sens, fapt ce vorbeşte despre un eşec enorm într-o realitate migraţională cum este Italia.

 

Avem o lună şi jumătate de cînd Consulatul General din Bologna a fost închis, iar deschiderea noilor sedii consulare la Milano şi Padova întîrzie. MAEIE a lăsat Italia fără ambasador pentru o lungă perioadă de timp, la momentul actual nu demonstrează grijă faţă de cetăţenii din nordul Italiei (unde se află aproximativ 80% din numărul total al moldovenilor), care nu au un Consulat decît la Roma, dar Roma e la sute de kilometri distanţă. Soluţionarea urgenţelor legale presupune inevitabil o călătorie la Roma, motiv pentru care unii moldoveni preferă să efectueze un zbor acasă, care implică aceleaşi cheltuieli ca bani şi timp.

 

Cazul Nucă şi absenţa sancţiunilor după rechemarea lui, vor penaliza dur la votul din toamnă.

 

Dar, pentru că atitudinea optimistă prevalează, mai ales, în privinţa anului 2014, amintesc politicienilor de la Chişinău că diaspora este puternică şi consolidată. Ea nu mai poate fi hrănită cu promisiuni deşarte şi vorbe. Treceţi la fapte, Domnilor şi priviţi Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova ca să înţelegeţi ce frumoasă şi schimbată este diaspora noastră de mîine.

 

Olga Coptu

Sursa: Gazeta Basarabiei

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.