(FOTO) ÎN CANADA A AVUT LOC FESTIVALUL DE TRADIŢII DE IARNĂ „FOCUL DIN VATRĂ”

19.01.2016
În Canada a avut loc Festivalul de tradiţii de iarnă „Focul din Vatră”
Foto: ntv.ru

La Ottawa, Canada, pentru comunităţile de moldoveni şi de români, a fost organizată prima ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Focul din Vatră”. Evenimentul a fost organizat pe 16 ianuarie de Ambasada Republicii Moldova în Canada cu susţinerea Consulului Onorific al Republicii Moldova în Ontario.

 

Într-un comunicat de presă al Comunităţii moldovenilor din Quebec, se menţionează că acest eveniment cultural, iniţiat de misiunea diplomatică moldovenească, a dat o continuare cooperării dintre cele două ambasade, lansate în anul precedent în scopul organizării în comun a unor acţiuni culturale de amploare dedicate comunităţilor vorbitoare de limba română din Canada. Prima ediţie a Festivalului „Focul din Vatră” s-a bucurat de o prezenţă numeroasă din rândul diasporei moldoveneşti din Canada. În premieră, programul evenimentului a fost organizat cu contribuţia comună a comunităţilor moldoveneşti din oraşele Ottawa, Gatineau, Montreal şi Toronto.

 

În cuvântul său de salut adresat participanţilor la Festival, ambasadoarea Republicii Moldova, Ala Beleavschi, şi-a felicitat conaţionalii cu succesele înregistrate pe parcursul anului 2015 în planul consolidării organizatorice a diasporei, prin organizarea primei asociaţii a moldovenilor din Regiunea Capitalei Naţionale („Asociaţia Moldovenilor din Ottawa şi Gatineau”). Ambasadoarea a mulţumit pentru contribuţia esenţială la organizarea unor evenimente de promovare a culturii moldoveneşti în Canada, cum ar fi primul turneu nord-american al celebrului compozitor Eugen Doga şi cunoscutului naist moldovean Vasile Iovu, a sărbătorii „La Moldova Toamnele”, precum şi la reprezentarea ţării în diverse expoziţii şi concursuri organizate la Ottawa.

 

Actriţa de teatru de marionete şi de film originară din Republica Moldova, Aliona Munteanu, stabilită în Montreal, a prezentat în cadrul Festivalului un spectacol de păpuşi pentru copii. Din program a făcut parte şi proiecţia filmului documentar „De Anul Nou – Datini din Moldova”, autor Luminiţa Dumbrăveanu, devenită posibilă datorită colaborării Ambasadei Republicii Moldova cu studioul de film „Flacăra” din Chişinău.

 

În paralel cu prestaţiile artistice dedicate tradiţiilor de iarnă, în cadrul Festivalului au fost organizate două expoziţii de pictură de autor, dedicate desenelor în vin realizate de cunoscutul jurnalist moldovean Vasile Botnaru şi pictorului moldovean stabilit în Canada, Vasile Moşanu. O atmosferă de sărbătoare a fost creată şi de orchestra de muzică populară „Virtuozii din Montreal”, condusă de Maestrul în artă Nicolae Mărgineanu.

 

Ambasada Republicii Moldova menţionează că îşi propune să dea un caracter anual Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă „Focul din Vatră”.

 

Sursa: ipn.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.