(FOTO) APROXIMATIV SPRE SFÎRŞITUL LUNII OCTOMBRIE, ISRAELUL VA SALUTA PRIMII TURIŞTI FĂRĂ VIZE DIN MOLDOVA

30.09.2014
Foto: viza.md

Recent, un grup de originari din Moldova a vizitat Ambasada Republicii Moldova, la invitaţia  ambasadorului Moldovei în Israel.

 

"Au existat două motive pentru această invitaţie. Despre unul dintre ele – puţin mai jos. Un alt motiv – sărbătorile lunii  Tişrei, conform calendarului evreiesc, cu ocazia căreie ambasadorul i-a felicitat pe toţi cei prezenţi şi i-a mulţumit pentru participarea activă la întărirea prieteniei dintre cele două ţări.

Întâlnirea informală a avut loc într-o grădină de vară, într-o atmosferă caldă şi amicală, ce predispune spre discuţii deschise: atmosferă plăcută, interlocutori agreabili.

 

Oaspeţii ambasadorului au fost originari din Moldova, scriitorul Efraim Bauh, preşedintele de onoare al Federaţiei Uniunii scriitorilor din Israel, preşedintele Uniunii Israeliene a originarilor din Moldova „Izvoraş” şi directorul executiv al acestei uniuni, Arcadii Brover ; pictorul Vladimir Buliba, precum şi preşedinţii filialelor locale „Izvoraş”; viceprimarul oraşului Migdal HaEmek, Serghei Oklander: Izik Olcedaevski  (Or-Akiva); Mila Bekker (Ashkelon), Bina Golubiceanskaia (Rehovot) şi jurnalista Galina Malamant.  La întrevederea a fost invitată în Israel de către Victoria Pasecineak-Duvidzon, fost consilier pentru cultură al Ambasadei Moldovei în Israel.

 

Un alt motiv pentru întîlnire a fost înmănarea lui Anatol Vangheli a unui cadou din partea Uniunii „Izvoraş”,  care au înfrumuseţat peţii Ambasadei.

 

Cele mai sincere discuţii au avut loc, desigur, la un pahar cu vin moldovenesc. Unul dintre cabinete, practic, s-a transformat, în Casa Mare, unde oaspeţii puteau să savureze nu doar salate şi gustări, dar şi mămăligă.  

 

Originarii din Moldova au vorbit despre faptul că această ţară este prezentă în sufletul şi inimile lor. Cuvinte de mulţumire au fost spuse la adresa conducerii ţării-gazdă, care le-a oferit un start sigur pentru afirmare a multor personalităţi în Israel, care au ajuns la posturi de conducere. Totodată, cei prezenţi şi-au amintit de vicepremierul Israelului, ministrul Afacerilor Externe, Avigdor LIberman. 

În cadrul întrevederii au răsunat poezii în limba moldovenească. Operele autorilor moldoveni traduse în limba rusă au fost recitate de către Efraim Bauh.

 

Desigur, a fost discutat şi evenimentul de importanţă majoră – anularea regimului de vize pentru cetăţenii Moldovei (regimul de vize pentru israelieni, precum se ştie, a fost anulat cu doi ani în urmă). Orientativ, la sfîrşitul lunii octombrie, Israelul îi va întîmpina pe primii turişti moldoveni, care vor veni în această ţară fără viză.  Cei prezenţi şi-au exprimat speranţa că dacă preţul la avionul  Ben-Gurion-Chişinău vor scădea, atunci fluxul de turişti în ambele direcţii va creşte semnificativ. Ambasadorul Moldovei a menţionat în acest sens că negociază cu companiile aeriene, însă deocamdată fără vreun rezultat.

 

Au fost purtate discuţii nu doar despre ultimele evenimente, dar şi despre planurile de viitor. Astfel, a fost menţionată oportunitatea de a organiza o expoziţie a pictorilor originari din Moldova, sau un fel de demonstraţie a operelor originarilor din Moldova. Au fost propuneri ca acest eveniment să fie organizat sub forma unei expoziţii mobile, pentru ca pictorii să-şi demonstreze măiestria în Moldova, în semn de recunoştinţă  pentru ţara, care le-a oferit atît de multe."

 

Sursa: isrageo.com

Foto: Galaina Malamant

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.