(FOTO) MOLDOVA A FOST INCLUSĂ ÎN CURRICULA UNIVERSITĂȚII DIN MAASTRICHT

22.02.2016
Moldova a fost inclusă în curricula Universității din Maastricht
Foto: viza.md

Se întîmplă mai rar ca despre țara noastră să ajungă să studieze studenți din alte țări ale lumii. Astăzi însă am primit o veste bună tocmai din Țările de Jos. Moldoveanca Dorina Baltag ne-a adus la cunoștință că studenții anului II, de la specializarea Studii Europene, de la Facultatea Științe Politice a Universității de la Maastricht au posibilitatea să aleagă să analizeze Republica Moldova drept studiu de caz. Pentru că este lector la această facultate, pentru prima dată în cei 10 ani ai acestui curs, Republica Moldova ajunge să fie introdusă în curriculă.

 

După cum afirmă Dorina Baltag, această performanță a fost atinsă grație insistenței sale, dar și a evenimentelor politice de diferită natură, care se perindă de-a lungul ultimilor ani, în țara noastră:

 

„Fiecare dintre lectori are în profilul său de expertiză, inclusiv și câteva țări se specializează. În cazul meu, e vorba de Moldova, Ucraina și Belarus. Coordonatorul de curs a selectat Belarus pentru curriculă. Eu însă, am insistat, argumentat, că pentru studenții noștri Moldova va fi un studiu de caz interesant. Trebuie să recunosc că o serie de factori precum instabilitatea politică, corupția, protestele și dezvoltarea economică a țării m-au ajutat să argumentez în favoarea opțiunii Moldova.”

 

Pe 17 februarie, lecția deschisă la tema „Republica Moldova: quo vadis democrație?” a fost predată de către E.S. Emilian Brenici, ambasador al Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos. După lecție, studenții au pus în discuție relațiile între Republica Moldova și Uniunea Europeană, fenomenul corupției, conflictul transnistrean, rolul societății civile și a diasporei, precum și posibilitatea apariției unei elite politice noi.

 

Cursul despre Republica Moldova a fost selectat de către studenți olandezi, germani, belgieni, francezi, britanici, chinezi și italieni. La finalul acestui curs, studenții vor realiza o prezentare și vor scrie o lucrare de cercetare pe subiecte de interes alese de studenți precum: conflictul transnistrean, reformele interne, fenomenul protestelor și relațiile Moldovei cu Rusia și UE.

 

Aflăm, de asemenea, că în 2016, Universitatea de la Maastricht a fost poziționată pe locul 14 printre 100 universități cu profil internațional în lume conform barometrului Times Higher Education și a urcat pe locul 6 printre 100 universități sub 50 (de ani de activitate).

 

Sursa: ea.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.