IMPORTANȚA LEGĂTURII CULTURALE ȘI RELIGIOASE CU BISERICA ȘI ROLUL ACESTEIA ÎN VIAȚA MOLDOVENILOR DIN TORINO

04.01.2013
Foto: Viza.md

Biserica, deseori, devine singurul lăcaș de refugiu pentru cetățenii moldoveni plecați peste hotare, această situație fiind caracteristică și pentru conaționalii din Italia, Torino.


Cu timpul, bisericile ortodoxe și-au afirmat existența în regiunile cu o concentrație mare de cetățeni moldoveni. Majoritatea bisericilor ortodoxe se supun Patriarhiei de la Moscova. Prima biserică ortodoxă a apărut în Torino în anul 1997.


„Moldovenii din orașul Torino și din suburbia acestuia țin foarte mult la tradițiile pe care le-au păstrat încă de la părinții și buneii lor”, povestește pentru VIZA.md Natalia Petica, președintele Asociației „Plai”. Numărul moldovenilor stabiliți în Torino este într-o perpetuă creștere. În conformitate cu datele oficiale, în Torino locuiesc legal 1296 de cetățeni moldoveni.


Majoritatea tinerilor și copiilor din Torino nu cunosc limba rusă, fiind sustrași din Patrie într-o vîrstă fragedă. Necesitatea de a avea o biserică ce s-ar supune Patriarhiei de la București și ar duce slujbele în limba română este una stringentă.


Despre efortul depus întru deschiderea unei biserici cu realizarea slujbelor în limba română și calea parcursă povestește pentru portalul informațional VIZA.md Natalia Petică, președintele Asociației „Plai”.

 


 

Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.