LA MUNTE ÎN ROMÂNIA SAU ÎN UCRAINA: NU UITA DE CE ACTE AI NEVOIE

05.01.2022

 

 

Sărbătorile de iarnă încă nu s-au terminat, iar Crăciunul pe stil vechi este un bun prilej pentru moldoveni să meargă la munte în țările vecine, notează Noi.md cu referire la Agora.
Dacă te pregătești de drum, nu uita că mai sînt în vigoare unele restricții de călătorie. Dacă nu le știi sau le-ai uitat, îți explicăm mai jos condițiile de intrare în România și Ucraina.

 

Cum intrăm în România

 

Conform Listei privind clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, din 23 decembrie 2021, Republica Moldova se regăsește în zona verde.

 

Guvernul României a decis la 8 decembrie 2021 prelungirea, cu 30 de zile a stării de alertă. Prin urmare, la intrarea în România, călătorii trebuie să prezinte obligatoriu:

 

- certificat de vaccinare cu ambele doze anti-COVID-19,

- un test negativ RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național,

- formularul digital de intrare în România (PLF). Acesta din urmă a fost introdus de autoritățile române începînd cu 20 decembrie 2021 și trebuie completat cu maximum 24 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate și fără un test RT-PCR vor fi nevoite să stea în carantină timp de 14 zile.

 

Persoanele care au ambele doze de vaccin administrate, dar care nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 vor fi nevoite să stea în izolare timp de 10 zile.

 

NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul României.

sînt exceptați de la măsura carantinei:

 

- copiii cu vîrsta mai mică sau egală de 12 ani;

- copiii cu vîrsta mai mare de 12 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2,

- persoanele nevaccinate ori persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care rămîn pe teritoriul României mai puțin de trei zile (72 de ore), dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2,

 

Condițiile de intrare în Ucraina

 

Din 9 decembrie 2020, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina prezentînd la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală (în limba engleză) care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, certificatul de vaccinare completă sau rezultatul negativ al testului PCR.

 

Aceste documente nu sînt necesare pentru copiii cu vîrsta pînă la 12 ani, ei urmînd să dispună doar de polița de asigurare medicală.

Începînd cu luna august 2021, la intrarea în Ucraina, cetățenii străini trebuie să instaleze pe telefonul mobil și să activeze aplicația guvernamentală „Vdoma” (Acasă), prin care se urmărește respectarea autoizolării.

 

Nu este necesară instalarea aplicației „Vdoma” și prezentarea unui test negativ RP-PCR pentru cetățenii străini care fac dovada unui curs complet de vaccinare împotriva COVID-19 cu certificatul digital european de vaccinare.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.