LUCRĂTORII MIGRANŢI MOLDOVENI RISCĂ SĂ PRIMEASCĂ PENSII MIZERE

15.12.2011
Foto: sfin.ro

Migranţii moldoveni, care lucrează peste hotare o lungă perioadă de timp, vor primi o pensie mizeră.

 

Cei mai mulți dintre ei nu au încheiate contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sociale (CNAS) şi, respectiv, nu achită nici o contribuție.

 

Potrivit datelor pentru 2010, doar puţin peste o mie de muncitori migranţi au încheiat contracte individuale cu CNAS. Și doar 6% din migranţi transferă bani la fondurile de pensii în ţările în care lucrează.

 

În lipsa unui contract de asigurare socială, concetăţenii noştri, cînd se vor întoarce acasă, vor primi o pensie minimă de 600 de lei şi o indemnizaţie de maxim 90 de lei.

 

”Un număr semnificativ de migranţi, atunci cînd se vor întoarce acasă, se vor confrunta cu o problemă, din moment ce o lungă perioadă de timp nu au plătit nicio contribuție în Republica Moldova. Fără îndoială, ei vor deveni o povară pentru fondul de asigurări sociale și riscă să devină o categorie de populaţie defavorizată, de rînd cu ceilalți cetățeni cu venituri mici”, a declarat expertul IDIS ”Viitorul”, Vasile Cantarji.

 

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, o treime din moldoveni care lucrează în străinătate sînt tineri cu vîrsta de 23-34 de ani. Puţin peste 22% – cetăţeni cu vîrsta între 15 şi 24 de ani şi tot atîția – cu vîrsta de pînă la 44 de ani. 4% din lucrători au peste 55 de ani.

 

Potrivit Băncii Mondiale, majoritatea cetăţenilor noştri lucrează în Rusia şi Ucraina. Volumul remitenţelor în ţară în acest an, potrivit estimărilor preliminare, se va ridica la peste un miliard și jumătate de dolari. Potrivit statisticilor oficiale, la muncă în străinătate se află circa 800 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.

 

Sursa: publika.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.