MINIŞTRII FINANŢELOR DIN ZONA EURO NU SE POT ÎNŢELEGE ÎN PRIVINŢA CREĂRII UNEI UNIUNI BANCARE

05.12.2012
Foto: i-g-t.org

Oficialii europeni nu se pot înţelege în privinţa metodelor de prevenire a crizelor financiare. Întrunirea miniştrilor Finanţelor din spaţiul comunitar a fost marcată de divergenţe majore. Lupta se dă, în special, între Franţa şi Germania, care nu pot ajunge la un consens cu privire la crearea unei Uniuni Bancare. Analiştii estimează că această dispută ameninţă una dintre cele mai importante reforme ale Uniunii Europene.

 

"Fac apel către toate statele UE să abordeze subiectul unui mecanism unic de supraveghere într-o manieră constructivă. Avem drept scop să ajungem la o înţelegere până la sfîrşitul acestui an", a spus comisarul european pentru Economie, Olii Rehn.

 

Majoritatea statelor europene susţin ideea unei uniuni bancare. Divergenţele apar însă pe marginea atribuţiilor de supraveghere, care vor fi conferite Băncii Centrale Europene.


"Nu putem să avem un sistem dual de supraveghere. Asta ar pune la îndoială responsabilitatea Băncii Centrale Europene faţă de anumite bănci. Poziţia Franţei nu s-a schimbat. Toate băncile trebuie să fie sub supraveghere unică", a menţionat ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici.


De cealaltă parte, Germania se opune vehement intenţiei de a oferi Băncii Centrale Europene putere de decizie. Berlinul vrea ca instituţia să supravegheze marile bănci din regiune şi pe cele care ameninţă economia.

 

"Sistemul european de supraveghere bancară trebuie să includă BCE, dar nimeni nu a spus că acesta trebuie să se construiască pe baza BCE", a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfang Schaeuble.

 

Liderii europeni au la dispoziţie doar cîteva săptămîni, pînă la sfârşitul anului, ca să stabilească un cadru legislativ pentru noua uniune bancară. Discuţiile vor fi reluate pe data de 12 decembrie. Se aşteaptă ca reforma sistemului financiar european să pună capăt crizei datoriilor suverane din zona euro şi să prevină asemenea situaţii.

 

Sursa: publika.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.