MINISTRUL TRANSPORTURILOR ÎŞI JUSTIFICĂ ACŢIUNILE ŞI SPUNE CĂ A ACŢIONAT „MOLDAVIAN AIRLINES” ÎN JUDECATĂ

29.04.2011

Războiul aerian continuă. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Anatol Şalaru, a menţionat că relaţiile aeriene dintre Moldova şi Turcia sînt reglementate de un acord bilateral interguvernamental şi de către un memorandum semnat în 2007, care stabileşte cîte 14 curse săptămînale de zbor dintr-o parte şi 14 din cealaltă. Şalaru a mai declarat că astăzi l-a acţionat în judecată pe preşedintele companiei aeriene „Moldavian Airlines”, Nicolae Petrov, şi compania sa, pentru acuzaţii nefondate.

 

„Sînt 14 frecvenţe dintr-o parte şi 14 din cealaltă. Din partea turcă sînt companiile „Turkish Airlines” şi „Atlasjet”, iar din partea Moldovei „Air Moldova” cu 12 curse şi „Moldavian Airlines” cu 2 curse. Toate cursele suplimentare nu pot fi făcute, deoarece contravin acestui acord”, a spus ministrul. Mai mult, Anatol Şalaru a relatat că scopul prioritar al MTID este de a adera la spaţiul european aviatic comun, iar acest lucru trebuie să se întîmple pînă în 2012. „Nu ne putem baza pe standarde duble. În cazul în care începem negocierile de liberalizare a spaţiului aerian cu Turcia, trebuie să stopăm toate negocierile cu Uniunea Europeană. În momentul în care vom semna acordul de aderare, toate relaţiile noastre bilaterale cu alte ţări vor fi aduse în conformitate cu cerinţele UE”, a mai spus ministrul Transporturilor.

 

Anatol Şalaru a amintit şi de o decizie irevocabilă a Colegiului civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, prin care „Moldavian Airlines” i se interzice să solicite curse suplimentare. De cealaltă parte, directorul executiv al „Moldavian Airlines”, Anatol Bzovîi, prezent la conferinţă, a declarat că decizia CSJ a fost atacată la CEDO. La moment încă nu se cunoaşte dacă companiei „Moldavian Airlines” i se va permite să opereze zborul suplimentar spre Antalya preconizat pentru data de 5 mai. Deocamdată Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile nu a autorizat acest zbor.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.