MODURILE DE A PLECA LA MUNCĂ ÎN EUROPA

05.06.2013
Foto: bzf.ro

Oamenii îşi dorescsă plece în Europa din diverse motive. Cineva este atras de salarile mari, altcineva de cultură, arhitectură, climă, etc. În orice caz, înainte de a vă decide să căutaţi un loc de muncă în Europa, trebuie să vă gîndiţi bine și să vedeţi dacă într-adevăr asta vă doriţi.  Portalul Viza.md vă propune să luaţi cunoştinţă de articolul publicat de portalul jobchase.info ‒ la tema cum vă puteţi găsi un loc de muncă în Europa.

 

Prin urmare, sînt cîteva metode de a pleca la lucru în Europa. Cea mai simplă opţiune este munca de voluntar.

 

Unul dintre avantajele acestei metode este acela, că este posibil să găsiţi un program de voluntariat potrivit pentru diferite vîrste. Și chiar dacă munca de voluntariat nu este plătită, dvs. puteți cîștiga o experiență valoroasă de muncă în Europa. În plus, munca de voluntariat este o oportunitate de a comunica într-un mediu profesional internaţional pe specialitatea dvs., să faceţi cunoștință cu oamenii și țara „din interior”și, în acelașitimp, să învăţaţi limba europeană necesară. Voluntariatul este, de asemenea, un bun prilej de a locui în Europa o perioadă mai îndelungată de timp şi relativ ieftin.

 

Pentru tineri o opțiune bună este să daţi admiterea la una dintre universităţile europene pentru a obţine studii superioare. În acest caz, veți obține o viză studenţească, iar această vă dă dreptul să munciţi în Europa, fie şi pentru un timp limitat. Iar dacă cunoaşteţi limba locală, puteți opta pentru învăţămîntul fără plată și chiar să obțineţi o bursă de studii. După absolvire, dvs. ca specialist tînăr veţi avea posibilitatea să obțineţi un loc de muncă conform specializării dvs. şi să pretindeţi un salariu destul de decent și nu doar să vă mulţumiţi cu o muncă necalificată.

 

Dacă nu posedaţi limba străină a ţării europene date, trebuie mai întîi să faceţi cursuri de limbă străină. Apropo, aceste cursuri de limbi străine sînt încă o oportunitate bună de a face cunoştinţă cu ţara în prealabil pentru a vă decide referitor la planurile dvs. în ce priveşte cariera, precum și a vă face primele cunoştinţe.

 

O altă oportunitate de a vă încadra în cîmpul muncii din Europa este un loc de muncă temporar în familii. Un astfel de post de muncă ‒ asistență socială ‒poate fi folosit ca o opțiune temporară, dar dacă aveţi intenţii serioase concentraţi-vă eforturile asupra altor metode.

 

Există, de asemenea, opțiunea muncii sezoniere în Europa. Mulți cetățeni ai Republicii Moldova, Rusiei, Ucrainei și altor țări au şi avut prima lor experienţă în Uniunea Europeană anume la astfel de lucrări. În acest caz, va trebui să lucraţi pe cîmpuri, să strîngeţi recolta şi să executaţi munci necalificate similare. Daca nu vă este teamă de muncă, această opțiune este, de asemenea, destul de reală, iar dacă doriţi, odată plecaţi pe toată vara, puteți economisi din salariu o sumă mai mult sau mai puţin serioasă.

 

Desigur, oriunde nu v-aţi angaja la serviciu în Europa  trebuie să respectaţi toate formalităţile de angajare în cîmpul muncii.  Varianta ideală este să găsiţi un patron, care va fi dispus să vă angajeze și să vă facă un permis de muncă pentru Europa. Iar pentru a primi un asemenea permis trebuie să fiţi un specialist foarte bun și chiar unic. Într-adevăr, experiența arată că atunci cînd vine vorba de profesioniști rari, cu înaltă calificare (de exemplu IT-specialiști), angajatorul poate fi dispus să ia în considerare candidați din orice țară. În acest caz, compania va perfecta ea un permis de muncă pentru dvs. și, în plus, vă va crea condiții maxim de confortabile pentru muncă și viață.

 

Puteţi căuta posturi vacante de muncaîn Europa atît pe resurse on-line moldovenești, precum și pe site-urile angajatorilor înşişi și desigur înregistrîndu-vă pe site-urile celor mai importante agenții europene de recrutare. Desigur, pentru a vă angaja într-o țară europeană într-o pozitie serioasa veți avea nevoie de un CV scris corect în limba engleză sau altă limbă străină. În rezumat, trebuie să specificați toate abilitaţile-cheie, experienţa şi realizările pe care le aveţi anume pentru acest post. Veți avea nevoie, de asemenea, de o scrisoare de intenţie succintă şi la obiect.

 

Mai există o metodă de a vă angaja la muncă în Europa. Nu este cea mai rapidă variantă, și nici nu e sută la sută sigură, dar cu toate acestea nu mai puţin reală. Esența acestei strategii a carierei constă în a obţine un loc de muncă într-o companie internaţională din Moldova, Rusia, Ucraina (și alte țări CSI), ca după o anumită perioadă de timp să faceţi un "salt" cu o schimbare a locului de trai și de muncă, plecînd să lucraţi în biroul european al firmei. La companiile internaționale solide este o practică obişnuită, cînd angajații de succes sînt invitați să lucreze la unitățile aceleeași companii din alte țări.

 

De exemplu, puteţi fi redislocaţi pentru a lucra la sediul european al companiei dvs., unde veţi fi responsabil de dezvoltarea zonelor din Republica Moldova și altor țări din CSI. A prognoza un astfel de scenariu este imposibil, dar avînd un scop bine determinat și o strategie aleasă corect un asemenea scenariu (alături de celelalte) ar putea foarte bine să figureze în planul carierei dvs. profesionale.

Pentrutinerii specialişti, în acest sens, mai există încă o posibilitate: să treacă un concurs pentru a participa la programul de dezvoltare a tinerelor talente. Asemenea programe există la multe companii internaționale mari. Dacă veţi fi selectaţi, veți avea ocazia timp de 1-2 ani să faceţi practica la subdiviziunile acestei companii din diferite țări. După încheierea stagiului vi se va oferi un post de muncă interesant în această companie. Din nou, într-unul din numeroasele oficii ale companiei.

 

Aceasta a fost doar o scurtă prezentare a posibilităţilor de angajare în cîmpul muncii din Europa. Acest subiect este foarte amplu și are o mulțime de nuanțe, atît în ce privește diferitele moduri de a căuta de lucru, cît și specificul lucrului în fiecare țară europeană aparte.

 

De asemenea, portalul viza.md reamintește că, înainte de a pleca în străinătate pentru a vă angaja în cîmpul muncii este recomandabil să aflați informații detaliate: privind condițiile de intrare și de ședere în cazul muncii temporare în conformitate cu legile din țara de destinație, care se pot schimba frecvent; despre condițiile pe care trebuie să le respectaţi în cazul în care vă angajaţi la muncă; despre punctele, care trebuie să fie incluse în mod obligatoriu în contractul de muncă; despre responsabilitățile agențiilor private de angajare în cîmpul muncii.

 

Dacă pentru intrarea în ţara de destinaţie este nevoie de viză, aveţi grijă să o obţineţi. După aplicarea ștampilei cu viza în pașaportul dvs., vă rugăm să examinaţi cu atenție tipul de viză și perioada de valabilitate a vizei, perioada în care vă e permis să vă aflaţi într-o țară străină. Trebuie să ţineţi cont, de asemenea, de faptul că angajarea temporară în cîmpul muncii a cetățenilor Republicii Moldova se face independent, în baza unui contract de muncă încheiat înainte de plecarea din Republica Moldova prin intermediul agențiilor private de ocupare a forţei de muncă, care activează în baza unei licențe sau acordurilor bilaterale.

 

Sfaturi utile despre verificarea legalității serviciilor intermediare de angajare în cîmpul muncii în străinătate pot fi vizualizate aici.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.