MOLDOVA VA AVEA UN CONSULAT LA TORINO: DA SAU NU?

09.01.2013
Foto: Viza.md

Datele prezentate de către Institutul de Statistică din Italia relevă că la 31.12.2010 prezența emigranților moldoveni pe teritoriul italian constituia 130 mii de persoane, iar în conformitate cu studiul realizat în toamna anului 2012 a fost estimată o cifră de 160 mii de rezidenți cu drept legal de ședere în țară.


Concentrație masivă a cetățenilor moldoveni se observă, în special, în nordul Italiei (peste 100 de mii de persoane). Din aceste date reiese că un număr enorm de persoane solicită prestarea serviciilor la Consulatul General din Bologna, în cadrul căruia activează un singur consul, doi lucrători tehnici, o secretară și un șofer. Pentru comparație - la Consulatul General al României din Torino activează 4 consuli, 11 lucrători tehnici și alte categorii de personal, prezența rezidenților de origine română fiind de doar 52 de mii de persoane. „Reprezentanțele diplomatice ale R. Moldova în Italia nu mai fac față solicitărilor unui număr atît de mare de imigranți”, consideră Natalia Petica, președintele Asociației „Plai” din Torino.


Problema deschiderii unui Consulat al R. Moldova la Torino este una acută, fiind aduse argumente în favoarea acestei inițiative la Congresul al V-lea al diasporei. „Am discutat personal cu Dnul Lutenco, şef al Biroului pentru Relații cu Diaspora, am înmînat datele statistice pe care le-am adus la Chișinău. Rămînem în așteptarea răspunsului Dlui Lutenco și dorim să-i amintim că avem foarte multă încredere în el”, povestește Natalia Petica.
 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.