MOLDOVENII DIN DIASPORĂ AU POVESTIT CÎT DE MULT AU CRESCUT PREȚURILE ÎN EUROPA

23.03.2022

 

 

Și Uniunea Europeană e afectată de scumpiri. Războiul din Ucraina a făcut ca pe bătrînul continent prețurile la carburanți să crească considerabil.


Astfel, a fost afectat întregul lanț logistic. Mai mult, din motiv că Ucraina este un important exportator de cereale, cetățenii europeni întîmpină piedici la procurarea anumitor produse. Cei de la Agora au reușit să discutăm cu trei cetățeni stabiliți în Franța, Italia, Germania și iată ce au spus, notează Noi.md.


Olga Batîr este o conațională de-a noastră stabilită de circa șase ani în Italia, care locuiește cu familia într-o localitate din apropierea orașului Parma. Ea spune că peninsula în prezent, de asemenea, se confruntă cu criza energetică și alimentară.
„Motorina s-a scumpit. Dacă anterior un litru costa 1,5 euro, acum, prețul este de circa 1,95 euro, costul maxim ajungînd chiar și la 2,35 euro. Și benzina s-a scumpit, de la 1,65 euro, la 2,25 euro”, a precizat Olga Batîr.

Cît privește produsele alimentare, ea a atras atenția că a fost majorat prețul unei sticle de ulei, de la 1,4 euro, la 2,10 euro.


Mai mult, a fost impusă și o limită pentru produsele care poate fi achiziționate. În rețeaua de supermarketuri unde face cumpărături, fiecare persoană poate lua de pe rafturi pînă la două sticle de ulei și pînă la două pachete de făină.

Colega de la AGORA, jurnalista Elena Zagnat, care locuiește în orașul Soissons, aflat la circa 90 de kilometri de Paris, Franța, a declarat că de la începutul crizei, cele mai mari creșteri de prețuri au fost pentru combustibil.

„Un litru de benzină a ajuns să coste peste 2,3 euro, pe cînd, anterior, media era de 1,8 euro”.

 

Ea a mai precizat că în magazine nu se atestă lipsă de alimente, dar se observă creșteri mici, de cîțiva cenți, la unele produse.

„Presa de aici scrie că prețul anumitor cereale ar putea fi afectat de războiul dintre Rusia și Ucraina, cum ar fi grîul și porumbul. Deocamdată, scumpirile nu se simt atît de mult, dar cred că urmează să se accentueze efectele crizei”, a declarat colega noastră.

 

Consultanta financiară din Germania, Patricia Podoleanu, care locuiește în orașul Villingen-Schwenningen, ne-a declarat că prețurile la combustibil au explodat ca niciodată.

„Un litru de benzină a ajuns la 2 euro și 39 de cenți, chiar dacă anterior nu ajungea nici la doi euro. Astăzi am observat că s-a mai ieftinit cu doi cenți”, ne-a zis Patricia Podoleanu.

Ea a accentuat că aceste tarife ridicate la petrol îi aduc la sapă de lemn pe șoferi, iar unii moldoveni din Germania care sînt angajați în firmele de transport ajung în situația de a da faliment din această cauză.

Cît privește prețurile la produsele alimentare, Patricia Podoleanu a spus următoarele: „Un kilogram de carne de porc poate ajunge la nouă euro. Cît despre celelalte produse alimentare, nu prea am stat să urmăresc trendul, dar am observat că de cînd a început situația cu Ucraina, la anumite alimente există restricții”.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.