MOLDOVENII DIN STRĂINĂTATE VOR GESTIONA DE SINE STĂTĂTOR INFORMAŢIA ELECTRONICA DIN FIŞA PERSONALĂ

23.01.2014
Foto: wordpress.com

Moldovenii din străinătate vor putea de sine stătător gestiona informaţia electronica din fişa personală odată ce au fost luați la evidență consulară. Ministerul de Externe al Republicii Moldova (MAEIE) a aprobat un regulament în acest sens care stabilește modul şi condiţiile de luare la evidentă consulară a cetăţenilor Republicii Moldova de către Ambasadele și consulatele moldovenești.

 

Reamintim că evidenţa consulară este procedura prin care cetăţenii Republicii Moldova, care se stabilesc temporar sau permanent în străinătate, se înregistrează benevol la misiunile diplomatice.

 

Înregistrarea în evidenţă consulară este voluntară şi gratuită.

 

Cererile de evidenţă consulară a cetăţenilor se vor depune pe paginile electronice ale misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare moldovenești sau personal la sediul acestora. De asemenea, cererea de evidenţă consulară poate fi depusă de către rudele de gradul I şi II sau prin procură. După completarea şi transmiterea fişei de evidenţă consulară on-line, funcționarul consular va transmite cetățeanului o notificare, iar după acceptarea acestei fişe o scrisoare electronică adresată aplicantului, prin care se va confirma luarea la evidenţă consulară şi i se va acorda o parolă pentru a gestiona informaţia din fişa personală.

 

Cazurile de refuz

Misiunile diplomatice şi oficiile consulare refuză luarea la evidenţă consulară a cetăţenilor în următoarele cazuri: 1. solicitantul a prezentat intenţionat date eronate; 2. solicitantul a prezentat documente false. Decizia de refuz şi motivele pe care se întemeiază acesta se comunică solicitantului, după posibilitate, în decurs de trei zile lucrătoare.

 

Procesul de examinare a cererilor de evidenţă consulară a cetăţenilor de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare este gestionat şi monitorizat prin intermediul Subsistemului „Evidenţa consulară on-line" din cadrul Sistemului Informaţional Automatizat „Consul". Transferul evidenţei consulare de la o misiune diplomatică la alta, în cazurile de schimb a locului de trai a cetăţeanului, se efectuează de către aplicant în fişa personală de evidenţă on-line sau prin depunerea unei cereri la misiunea diplomatică sau oficiul consular vizat. Radierea de la evidenţa consulară se efectuează de către cetăţean în fişa personală de evidenţă consulară on-line sau de către misiunea diplomatică sau oficiul consular responsabil, la cererea formulată în scris a cetăţeanului.

 

Protecția datelor cu caracter personal

Accesul la arhiva privind evidenţa consulară, sistemele informaţionale, precum şi la alte informaţii cu caracter confidenţial, se autorizează unui număr restrîns de membri ai personalului.

Conform Regulamentului, Șefii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare sînt responsabili de asigurarea implementării procesului de evidenţă consulară.

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.