MOLDOVENII POT CONTESTA DECIZIA REFUZULUI DE ACORDARE A VIZEI LA AMBASADA GERMANIEI

23.12.2013
Foto: blogguver.md

Portalul Viza.md continua să informeze utilizatorii săi despre particularitățile refuzului de acordare a vizelor străine și posibilitățile existente ale moldovenilor de a contesta astfel de decizii. Astăzi, Vă propunem să luați cunoștință de următoarele aspecte ale refuzului de eliberare a vizei la Ambasada Germaniei în Republica Moldova.

 

Respingerea cererii de viză

Respingerea cererii de viză germană dovedeşte faptul că la depunere, dosarul cererii nu a fost complet. Respingerea cererii de viză nu semnifică refuzul eliberării acesteia.  Solicitanţii ai căror acte nu au putut fi primite, vor fi informaţi la ghişeu despre documentele ce lipsesc. În cazul cînd ulterior vor parveni întrebări, solicitantul are posibilitatea de a se informa la secţia vize a Ambasadei Germaniei, în timpul orelor de consultaţii la telefon. Pentru protecţia datelor, informația referitoare la vize va fi oferită doar solicitantului personal.

 

Refuzul de viză și posibilitatea de contestare

Conform Legii germane cu privire la dreptul de şedere, argumentarea refuzului eliberării vizei nu este necesară. Însă pentru informarea solicitantului de viză ambasada anexează, bineînţeles, în majoritatea cazurilor, un formular în care sînt indicate motivele refuzului.

 

Solicitantul are posibilitatea de a contesta decizia ambasadei. Posibilitatea de contestare reprezintă un fel de recurs, care însă din motive administrativ-juridice nu poate fi numită ca atare. Prin intermediul contestării se solicită o verificare repetată a deciziei de către ambasadă.

 

Pentru aceasta este necesar, bineînţeles, ca solicitantul de viză (nu persoana-gazdă) să se adreseze cu această rugăminte în formă scrisă ambasadei. Contestarea deciziei are sens, în principiu, doar atunci, cînd solicitantul prezintă informații sau dovezi suplimentare, care ar putea înlătura îndoielile ambasadei (despre aceasta persoana va fi informată de regulă prin intermediul formularului menţionat mai sus).

 

Ambasada sugerează să nu utilizaţi scrisorile de contestare ale aşa-numiţilor „ofertanţi" moldoveni, deoarece acestea conţin numai formulări standard, care în majoritatea cazurilor nu prezintă informaţii relevante pentru examinarea contestării.

 

Dacă solicitantul de viză poate prezenta informaţii şi dovezi suplimentare, se recomandă să se întocmească un text propriu (în limba română sau rusă) care trebuie tradus în limba germană.

Din cauza numărului considerabil al contestărilor, termenul de examinare va constitui cel puțin 6-8 săptămîni. În cazul confirmării refuzului, solicitantul va fi informat despre motivele care au stat la baza acestei decizii.

 

IMPORTANT: Persoana-gazdă nu are posibilitatea să conteste refuzul. Pentru protecţia datelor ambasada nu va oferi nici o informaţie privind motivele refuzului sau etapa la care se află examinarea contestării. De aceea, ambasada roagă să nu fie efectuate solicitări de acest gen prin telefon sau în formă scrisă. În cazul cînd cetățeanul, în calitate de persoană-gazdă, dorește să remită o informaţie, care urmează a fi luată în consideraţie la examinarea contestării, aceasta urmează a fi prezentată în formă scrisă.

 

Dacă solicitantul din motive ce țin de timp sau din alte considerente nu dorește să aleagă modalitatea de contestare a refuzului, el poate depune în orice moment din nou actele pentru viză împreună cu informaţii şi dovezi suplimentare.

 

Reamintim că pe parcursul anului 2010, secția consulară a misiunii diplomatice germane din Chișinău a eliberat 6445 de vize, iar unui număr de 363 solicitanți li s-a aplicat „refuzul”. Publicul interesat poate aprecia, pe o scară de la 1 la 5, serviciile în materie de viză prestate de Ambasadele și consulatele străine din Republica Moldova, atitudinea angajaților consulatelor și gradul de loialitate al acestora față de cetățenii Republicii Moldova. Votați AICI.

 

Sursa: chisinau.diplo.de

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.