O VIZĂ SPECIALĂ: CINE DINTRE TALENTELE REPUBLICII MOLDOVA ALEGE MAREA BRITANIE?

17.08.2013
Foto: spotlightright.com

Actori, acrobați, scriitori, muzicieni, artiști, oameni de știință – Marea Britanie adună talente din întreaga lume, oferind personalităților notorii străine din domeniul științei și culturii să trăiască sub drapel britanic și cu o viză Tier 1 (talent excepțional) în pașaport. Cu toate acestea, în 2012, din cele 1000 de vize disponibile au fost eliberate doar 50.

 

Deci, cine alege o viză specială? Ministerul de Interne al Marii Britanii (Home Office) declară că intenționează să încurajeze personalitățile marcante ale științei, culturii și artei, recunoscute pe plan internațional, să se mute în Marea Britanie conform vizei speciale Tier 1 (talent excepțional).

 

"De la scriitori la acrobați, Marea Britanie salută oamenii talentati", se spune într-un articol publicat pe site-ul oficial al controlului de frontieră a țării (UKBA). Visa Tier 1 (talent excepțional) este o cale convenabilă și ușoară spre Marea Britanie pentru cei care au în spate multe realizări – muzicieni, artiști, scriitori și oameni de știință, susține instituția.

 

Printre cei care au răspuns deja la ofertă se numără și circarul canadian Hugo Desmarias,care a lucrat mult timp în diferite țări, dar a decis să opteze pentru Marea Britanie datorită atitudinii speciale a acesteia față de artă. Potrivit artistului, procedura de obținere a vizei britanice Tier 1 este mai simplă decît a unei similare în alte state: "Aici există chiar și o secțiune pentru înghițitorii de foc", a declarat artistul într-un interviu pentru Stage.

 

Sarah Ndgaire – muziciană din Uganda, de asemenea, a ales să se mute în Marea Britanie, deoarece "acesta este locul perfect în care au fost adunate atît de multe din cultura mondială". Scriitoarea turcă și americană Elif Shafak, de asemenea, a obținut viza pentru talente speciale. Potrivit ei, aceasta este "o ușă mare pentru oameni creativi, scriitori, muzicieni, regizori și pictori".

 

Viza Tier 1 (talent excepțional), introdusă în 2011, înaintează cerințe sporite solicitanților – nu e suficient să fie talentați, dar mai este necesară o recunoaștere la nivel internațional. Posibil că aici se ascunde motivul popularității scăzute a programului de imigrare pe baza vizei Tier 1. De exemplu, în 2011, au fost emise doar 7 astfel de vize, iar în 2012 – 50, cu toate că în fiecare an guvernul oferă în aceste scopuri 1000 de vize.

 

Amintim că viza pentru talente a devenit un substitut pentru viza Tier 1 (General), care s-a bucurat de mare succes: în fiecare an, conform acestui program, în Marea Britanie soseau 13 mii de specialiști calificați.

 

Sursa: Visa4.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.