OPINIA EXPERȚILOR: VIZA UNICĂ FACE REGIUNEA MAI ATRACTIVĂ

04.11.2013
Foto: victoriafalls24.com

Univisa, viza unică pentru o serie de țări din Africa de Sud, va deveni în curînd o realitate. Unele țări din regiune și-au anunțat deja intenția de a susține ideea de instituire a unei vize comune pentru toți în timpul sesiunii ordinare a Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), care a avut loc în apropiere de cascada Victoria, la granița dintre Zambia și Zimbabwe. În această lună agenția regională a turismului din Africa de Sud (Retosa) a numit aceste două țări drept pilot pentru a testa ideea vizei unice.


Potrivit directorului de marketing al agenției Retosa, Kwani Donko, a venit timpul ca regiunea să ofere turiștilor nu numai o țară, dar un multipachet din cîteva țări din Africa de Sud. "Natura regiunii este foarte diversă, aici locuiesc oameni minunați și avem nevoie să promovăm pe piața turismului toate cele 15 țări într-un singur pachet. Eu adresez un îndemn către companiile internaționale să vîndă regiunea ca un tot întreg", a spus el.


Univisa poate încuraja turiștii să viziteze mai multe țări în loc de una, întrucît ei nu vor trebui să se ocupe de aspectele legate de vize. În plus, viza unică va crea impresia că a călători între țările Africii este rapid și ușor.


Viza unică, potrivit experților, va face regiunea mai atractivă. Timpul care de regulă era petrecut pentru depășirea diverselor formalități la frontiere călătorii îl vor putea folosi cu sens, mai ales în acele țări în care întîrzierile în emiterea vizelor pot fi cauzate de o defecțiune în sistem. În cazul în care ideea vizei unice va deveni o realitate,  oportunitățile de marketing din Africa de Sud vor deveni nelimitate, iar turiștii vor putea alege dintr-un grup de direcții în loc să viziteze doar o singură țară. Africa este un continent caracterizat printr-o mare diversitate naturală și culturală. Turiștii se pot întoarce aici, iar și iar, de fiecare dată descoperind ceva nou.


Daryl Keyvud, directorul Walthers DMC în Africa de Sud, a declarat: "Trebuie să înțelegem că oamenii care vin din țări îndepărtate în partea noastră de lume doresc să vadă tot ceea ce este posibil, doar într-o excursie. Ei într-adevăr tratează Africa de Sud ca o singură regiune. "Potrivit lui, problemele legate de pașapoarte și vize sînt un obstacol în călătorie: "Trebuie să simplificăm regulile cît mai mult posibil pentru a nu-i respinge pe vizitatorii străini și pentru a nu-i trimite în alte țări în care regulile de acordare a vizelor sînt mai simple".


Rose Loggi, consultant de turism în TravelBeyond, consideră că taxa de viză nu afectează în mod deosebit alegerea turiștilor. De exemplu, pe americani acest fapt nu-i prea deranjează. Cu toate acestea, ea recunoaște că Univisa îi poate determina pe călători să viziteze mai multe țări în loc de una, pentru că ei nu vor trebui să se ocupe de aspectele legate de vize. "Nu cred că Univisa influențează în mod semnificativ numărul de turiști, dar îi poate încuraja pe cei care deja planifică vizitarea regiunii să prelungească șederea aici", a spus expertul.


Exemplul a fost preluat și de țările din Comunitatea Africii de Est (EAC), care au anunțat că ar putea desființa taxele pentru turisti în Rwanda, Kenya și Uganda. Rica Rwigamba, șeful Secției de protecție a naturii și a turismului din cadrul Departamentului de dezvoltare a Rwandei, a declarat că "sectorul turismului ar avea de cîștigat foarte mult, dacă va anula vizele și taxele".


Crearea unei vize comune este cu siguranță un pas în direcția cea bună, susține Mohammed Hersi, președintele Asociației de Turism ”Mombasa & Coast”. "Este timpul ca statele din cadrul EAC să trateze taxa de viză nu ca pe o sursă de venit. În loc să cîștige 50 de dolari din taxă, e mai bine să obțină 1500 de dolari, pe care turistul îi va cheltui intrînd în țară", a spus el.


Reamintim că condițiile regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să viziteze țările Africii pot fi vizualizate AICI.

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.