OPT SFATURI PENTRU ANTI-GER

04.02.2012
Foto: bzi.ro

Alegeţi mai multe rînduri de îmbrăcăminte, folosiţi creme grase, hidrataţi-vă, consumaţi peşte şi carne slabă. Dacă urcaţi pe munte, puneţi în rucsac şi o ciocolată şi un termos cu ceai cald. Echipaţi-vă în mai multe straturi de haine şi evitaţi duşurile fierbinţi cînd veniţi din ger, hidrataţi-vă pielea cu creme grase, evitaţi mîncarea prea condimentată şi nu veţi suferi cînd temperaturile scad.

 

Vă oferim opt sfaturi concrete care vă ajută să preveniţi complicaţiile asociate frigului extrem.

 

1. Ce să faceţi în caz de hipotermie sau degerături

Îmbrăcămintea de vreme rea cuprinde mai multe rînduri de haine, cizme îmblănite, căciulă, mănuşi. Expunerea la temperaturi joase, chiar pe o perioadă scurtă, mai ales în condiţii de umezeală sau vînt, creşte riscul hipotermiei. Primele semne sunt pielea palidă, buze şi unghii albastre, tremurat violent, tulburări de vorbire, ameţeală, amorţire. Omul devine apatic, pulsul devine slab şi neregulat, iar respiraţia grea. Primele măsuri includ administrarea lichidelor calde şi acoperirea extremităţilor", explică dermatologul Mihaela Leventer, de la cabinetul Dermastyle. În cazuri severe, se poate ajunge şi la degerături (mîini, picioare, vîrful nasului, obrajii sau lobii urechilor).

În acest caz, pacientul trebuie adus cît mai repede la Urgenţe, înfăşurat într-o pătură uscată, iar încălzirea zonelor degerate se face treptat.

 

2. Evitaţi duşurile fierbinţi şi reduceţi durata lor

Dacă vă spălaţi cu apă fierbinte imediat ce aţi ajuns acasă, din frig, există riscul ca unele vase de sînge să se spargă, iar pielea să se usuce foarte mult. "Cel mai bine este să faceţi un duş cald scurt. Folosiţi săpunuri blînde şi emoliente. Nu vă ştergeţi energic cu prosopul, tamponaţi pielea uşor", mai recomandă dermatologul.

 

3. Trecerea de la ger la căldură, risc de şoc cardiac

Dacă vă ştiţi cardiaci, evitaţi expunerea îndelungată la frig. Trecerea bruscă de la ger la căldură poate favoriza apariţia şocului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Frigul agravează şi reumatismul sau afecţiunile pulmonare.

 

4.Evitaţi mîncarea picantă şi foarte condimentată

Medicii spun că alimentele picante şi foarte condimentate crează senzaţia falsă de căldură, exact ca alcoolul. "Alimentele picante fac vasodilataţie şi consumă căldura. Astfel, în loc să o economisim, o pierdem", explică nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet şi Nutriţie "Calea Moşilor", din Bucureşti. Nutriţionistul recomandă să consumăm alimente calde, nu fierbinţi şi să evităm mesele abundente, care, la fel, ne consumă foarte multă energie. "De asemenea, este importantă hidratarea, pentru că menţine temperatura corpului constantă", adaugă medicul. Dieta pe timp de iarnă trebuie să fie bogată în proteine, peşte gras, bogat în acizi Omega-3 şi mai săracă în zahăr. În cazul celor care practică sporturi de iarnă este indicată ciocolata.

 

5. Folosiţi creme mai grase şi balsam pentru buze

Variaţiile de temperatură distrug bariera lipidică protectoare a pielii şi este nevoie de o extraprotecţie cu creme mai grase. De asemenea, masajul pielii după duş cu ulei de migdale, bogat în vitamina E, ajută la regenerarea ţesuturilor. Evitaţi exfolierea tenului în această perioadă.

 

6. Acoperiţi-vă obrajii cu fularul cînd vă înţeapă faţa

Roşeaţa obrajilor poate fi semnul unor capilare sparte, care poate favoriza apariţia cuperozei, o boală care constă în lezarea ireversibilă a vaselor de sînge din obraji.

 

7. Purtaţi ochelari de protecţie la munte

Chiar dacă în lunile de iarnă soarele este mai departe de Pămînt, reflexia ultravioletelor pe gheaţă sau pe zăpada proaspătă favorizează apariţia aşa-numitei "orbiri de la zăpadă" sau cataractei. Purtaţi preventiv ochelari de protecţie.

 

8. Achiziţionaţi un umidificator de aer

Pe lîngă creme hidratante, aveţi în vedere şi instalarea unui umidificator de aer în casă, pentru a evita uscarea suplimentară a pielii, cauzată de încălzirea artificială.

 

"Evitaţi alimentele picante sau condimentate, pentru că au efect vasodilatator şi consumă căldura din organism mai repede.“
EDUARD ADAMESCU, medic nutriţionist şi diabetolog. 35 de grade Celsius este temperatura corpului la care se instalează semnele hipotermiei. Temperatura normală a corpului este de 36-37C

 

Sursa: point.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.