PERSOANELE APATRIDE DIN MOLDOVA VOR PUTEA SĂ-ȘI REDOBÂNDEASCĂ MAI SIMPLU CETĂȚENIA

19.01.2012
Foto: unimedia.md

Recent, Parlamentul a adoptat Legea cu privire la aderarea Republicii Moldova la Convenţiile Naţiunilor Unite privind statutul apatrizilor. Odată cu intrarea în vigoare a legii date, Biroul Migraţie şi Azil al MAI, va fi structura specializată de recunoaştere a statutului de apatrid, iar persoanle apatride vor beneficia de acte de identitate.

 

Ministrul de Interne, Alexei Roibu a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că la 31 decembrie 2011, pe teritoriul ţării erau documentaţi cu acte de identitate 2073 de apatrizi. Cea mai mare parte a apatrizilor sunt persoane din fostul bloc sovietic – din Rusia, Belarus, Georgia, Uzbekistan etc. - care nu au reuşit să-şi reglementeze statutul pe teritoriul Republicii Moldova. 

  

„Convenţiile ONU privind apatridia se încadrează atât în procesul crucial al dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu UE, cât şi în strategia globală de sporire a protecţiei drepturilor omului şi demnităţii indivizilor în Republica Moldova”, a declarat ministrul.


La rândul său, ambasadorul Dirk Schuebel a ținut să menționeze că aderarea statului nostru la Convenţiile ONU sunt un pas important în dialogul privind liberalizarea regimului de vize cu UE.


Menționăm, că Convențiile ONU vin să reglementeze statutul apatrizilor pe teritoriul Republicii Moldova, să garanteze respectarea drepturilor şi obligaţiilor fundamentale ale acestora, în special, îmbunătăţind situaţia persoanelor vulnerabile care nu şi-au legalizat şederea sau nu au reuşit să dobândească cetăţenia Republicii Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice.

 

Sursa: UNIMEDIA

 

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.