POSIBILITATEA CĂLĂTORIILOR FĂRĂ VIZE PENTRU MOLDOVENII DIN STÎNGA NISTRULUI

29.04.2016
MAEIE: Posibilitatea călătoriilor fără vize este deschisă inclusiv  pentru cei din stînga Nistrului
 

În urmă cu doi ani, la 28 aprilie 2014, ca urmare a unui proces îndelungat și complex Uniunea Europeană a abolit cerința de viză de scurtă ședere pentru călătorii în spațiul Schengen pentru cetățenii Republicii Moldova, deținători ai pașapoartelor biometrice.

 

Pentru cetăţenii Republicii Moldova, regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană reprezintă unul dintre cele mai tangibile beneficii ale integrării europene.

 

Pe parcursul acestor doi ani, un număr de 577 058 de cetăţeni ai Republicii Moldova, deţinători ai paşapoartelor biometrice, au călătorit în spațiul Schengen de aproximativ      1 400 122 de ori. În acelaşi timp, potrivit Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale statelor membre ale Uniunii Europene (Frontex) au fost înregistrate doar aproximativ 0,3 %  de refuzuri de intrare şi 0,5% de cazuri de ședere ilegală. Acest fapt demonstrează atitudinea responsabilă a cetăţenilor moldoveni faţă de libertatea de circulație acordată.

 

Posibilitatea de a călători fără vize este deschisă pentru toţi cei 1 482 810 deţinători ai paşapoartelor biometrice, inclusiv  pentru cei din stânga Nistrului (98 213).

 

Opţiunea de a călători fără vize a sporit considerabil facilitarea contactelor interumane şi va continua să consolideze relaţiile de afaceri, precum și dialogul social şi cultural dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

 

Fiind prima, şi, la această etapă, unica ţară din cadrul Parteneriatului Estic care beneficiază de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a împărtăşit cu Georgia și Ucraina experienţa sa de implementare a Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

 

Datele statistice referitoare la acest subiect au fost colectate în cooperare cu Departamentul Poliției de Frontieră, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

 

Sursa: mfa.gov.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.