PRINCIPIUL „BONA FIDE” ȘI NEGLIJAREA ACESTUIA ÎN REPUBLICA MOLDOVA

03.10.2012
Foto: Viza.md

Acordul privind facilitarea eliberării vizelor a intrat în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2008. Semnarea acestui acord se numără printre cele mai importante realizări în raporturile bilaterale, precum și în procesul de implementare a Planului de Acțiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova.


La momentul negocierii, în Acordul privind facilitarea eliberării vizelor a fost inclus principiul „Bona fide”, care presupune principiul de bună credință și permite deținătorilor vizelor Schengen de scurtă durată, care anterior nu au încălcat termenii de ședere în statele europene, să beneficieze de o viză de lungă ședere în Uniunea Europeană. Cu regret, sîntem nevoiți să constatăm că, în cazul cetățenilor moldoveni, acest principiu este deseori neglijat, cele mai mari greutăți în obținerea vizelor de lungă ședere fiind întîmpinate de jurnaliști, sportivi, oameni de afaceri, șoferi de autoturisme de tonaj mare și alte categorii de solicitanți.


Fiind întrebată despre utilizarea principiului „Bona fide” și respectarea acestuia de către ambasadele europene, Daniela Morari, șefa Direcției cooperare politică cu Uniunea Europeană a răspuns: „În ceea ce privește implementarea acordului Republica Moldova – Uniunea Europeană privind facilitarea regimului de vize, a fost creat Comitetul mixt de evaluare a implementării, care se întrunește de 2 ori pe an pentru a evalua sau comunica care sînt problemele, dificultățile întru implementarea acestui acord. La fiecare reuniune care are loc la acest subiect, Republica Moldova anunță care sînt dificultățile întîmpinate de cetățeni. De exemplu conducători ai autovehiculelor TIR, minori și alte categorii de solicitanți care au anumite facilități și nu ar trebui să plătească pentru viză, sau despre faptul că cetățenilor le sînt solicitate mai multe acte decît ar fi nevoie conform acordului. Departamentul Afaceri Consulare a făcut mai multe exerciții pentru a înțelege care sînt aceste dificultăți, ca de exemplu verificarea paginilor web ale ambasadelor și a normelor prevăzute în acord, cîteodată lista de acte solicitate nu coincide. Toate aceste lucruri se comunică, Comisia Europeană intervine pe multe cazuri. S-a observat că, de cînd implementăm acest acord, sînt foarte multe probleme pe orizontală, de aceea, anul acesta, Acordul de facilitare a eliberării vizelor a fost amendat”.


Din acest motiv, portalul informațional www.viza.md adresează un apel către cetățenii Republicii Moldova să comunice despre dificultățile întîmpinate în obținerea vizelor. Pentru aceasta vă îndemnăm să apelați la Centrul de Apel instituit în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

 


Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.