RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRILE CU PRIVIRE LA OBŢINEREA CETĂȚENIEI RUSIEI

08.04.2015
 

Recent, șeful adjunct al Serviciul Federal de Migraţie (SFM) al Rusiei N. Smorodin a organizat primirea cetăţenilor on-line, pe Facebook. Aproximativ 50 de persoane au primit răspunsuri la întrebările cu privire la obţinerea cetățeniei Federației Ruse, precum și la statutul de refugiat și cel de azil temporar. Vă propunem săluaţi cunoştinţă de unele dintre ele.

 

Î: Bună ziua, stimate Nicolai Matveevici. Am dori să ne oferiţi explicaţii referitor la permisul de şedere temporară, permisul de ședere permanentă și posibilitatea de a primi ulterior cetățenia rusă. Am sosit în Rusia din Donetsk. În prezent, ne aflăm la Moscova, la prietenii noștri apropiați. Pînă acum am avut o patentă de lucru, în baza căreia puteam să activăm în cîmpul muncii. Acum, am luat decizia definitivă ca cît de curînd posibil (în măsura în care este posibil pe cale legală) să obţinem permis de şedere temporară, apoi permanentă ca în cele din urmă să devenim cetățeni ai Federației Ruse. Dacă vom apela la Programul de Reîntoarcere a Compatrioţilor, care funcţionează în alte regiuni ale Rusiei, atunci ne vom pierde serviciul la Moscova și astfel mijloacele pentru existență. Este posibil să obţinem permisul de şedere (cota pentru permisele de şedere) în Moscova, prevăzut de legislația Federației Ruse, ţinînd cont de faptul că nu avem pentru acest lucru circumstanţe deosebite? Dacă acest lucru este dificil de realizat, ce acțiuni ar trebui să întreprindem în această situație?

R: În Moscova și în regiunea Moscovei nu există cote pentru înregistrarea azilului temporar de urgenţă. Vă sugerăm să vă adresaţi organelor abilitate din alte regiuni ale Rusiei.

 

Î: Am primit permisul de şedere temporară și timp de două săptămîni trebuie să mă înregistrez în Evpatoria. Peste şase luni intenționez să adun documentele pentru a obține un permis de ședere permanentă, în baza faptului că sînt născut pe teritoriul RFSSR. Puteți, vă rugăm, să ne spuneți ce documente ar trebui să prezint la SFM Crimeea şi ce trebuie să întreprind imediat după înregistrare în viitorul apropiat. Mulţumesc anticipat.

R: Copia pașaportului, certificatul privind cunoașterea limbii ruse, certificatul medical, documentul de confirmare a deţinerii mijloacelor băneşti suficiente, veţi putea obține permis de ședere permanentă,după un an de la primirea permisului de şedere temporară. După obținerea unui permis de ședere permanentă, ţinînd cont de faptul că v-aţi născut pe teritoriul Rusiei, puteţi depune o cerere pentru dobîndirea cetățeniei Rusiei.

 

Î: Spuneţi-ne vă rog regiunea Rostov este inclusă în Programul de Reîntoarcere a Compatrioților?

R: Da, este introdusă.

 

Î: Bună dimineața, Nicolai Matveevici! Sînt cetăţean al Ucrainei. M-am născut în regiunea Donețk, or. Torez (acum Republica PopularăDoneţk – RPD) locuiesc și lucrez la Moscova. Am obținut permis de ședere permanentă în Federația Rusă în anul 2012. Documentul a fost eliberat pentru trei ani, pînă în august 2015. Problema a apărut în legătură cu prelungirea termenului de valabilitate a documentului, dar din cauza expirării pașaportului ucrainean nu pot face acest lucru. Deoarece au loc lupte armate Ambasada Ucrainei, refuză să le prelungească (să le perfecteze) documentele locuitorilor din RPD, invocînd lipsa organelor Ministerului Afacerilor Interne locale (toate legăturile fiind întrerupte). În orașul Torez, regiunea Doneţsk, unde m-am născut, activează doar Comenduirea Militară. Există vreo soluţie în această situație?

R: Trebuie să vă adresaţi la Departamentul Serviciului Federal Migrație pentru a vi se prelungi permisul de şedere permanentă, căci a fost luată decizia de prelungire a documentelor permisive.

 

Î: Bună ziua, Dle Smorodin N. Am trimis documentele pentru Programul de Reîntoarcere a Compatrioţilor în Republica Mordovia. Certificatul de participant al Programului de Reîntoarcere a Compatrioţilor, eliberat de Serviciul Federal de Migrație al FR în Republica Tadjikistan. La 20 februarie 2015 am primit confirmarea pentru obţinerea permisului de şedere permanentă. Documentele pentru permisul de şedere permanentă le-am predat la Departamentul consular al Ambasadei Federaţiei Ruse în Tadjikistan. În prezent, lucrez pe teritoriul Tadjikistanului, în cadrul companiei ruse „Sozidanie”. Pot continua procesul de înaintare a documentelor mele pentru obținerea unui permis de ședere permanentă, iar, ulterior, a cetățeniei, fără să mă deplasez pe teritoriul Federației Ruse în cadrul Programului de Reîntoarcere a Compatrioţilor? Iar dacă acest lucru nu este permis, care sînt termenii de valabilitate ai acestui program, în cazul meu? Mulțumesc.

R: Potrivit condiţiilor Programului de Stat, Dvs. trebuie să vă aflaţi pe teritoriul Rusiei. Nu este necesar să perfectaţi permisul de şedere permanentă. Imediat după ce primiţi un permis de ședere temporară, puteţi aplica pentru dobîndirea cetățeniei ruse pe teritoriul Rusiei, valabilitatea certificatului fiind de trei ani.

 

Î: Bună ziua! Copiii mei (fiica și fiul) sînt cetățeni ai Rusiei. Noi (eu şi soţul) sîntem cetățeni ai Armeniei. Eu am 58 de ani, iar soțul meu 60. Există vreo posibilitate ca noi să obținem legal cetățenia Federației Ruse? Mulțumim anticipat.

R: Orice cetățean străin are dreptul să primească cetățenia rusă şi totodată, înainte de aceasta fără cotă poate obţine şi permis de şedere temporară. Puteți şi Dvs. la împlinirea vîrstei de 60 și 65 ani, respectiv. Procedura simplificată de obţinere a cetățeniei este, de asemenea, posibilă la atingerea acestei vîrste.

 

Î: Bună ziua, Nicolai Matveevici! Eu locuiesc în orașul Kazan din anul 2012, am permis de ședere din 2014, lucrez într-o instituţie de stat, sînt specialist HR. Soțul locuieşte din 2010 în or. Kazan, permisul de ședere este din 2013, lucrează manager la Compania "Virage". Avem locuință proprie.Ne-am adresat la Serviciul Federal de Migrație și ni s-a spus că nu există cote pentru cetățenie.Cum procedăm în acest caz? Și ce documente sînt necesare?

R: Pentru ca cererea Dvs. de acordare a cetățeniei ruse să fie examinată nu este necesară cota. Obţinerea cetățeniei Rusiei depinde de condiţiile și temeiurile care ar trebui să existe în cazul în care depuneţi cererea. Procedura simplificată este posibilă, dacă părinții sînt cetățeni ruși şi locuiesc în Rusia, absolvirea unei instituţii de învăţămînt din Rusia (începînd cu studiile medii speciale) și altele. În lipsa motivelor pentru o procedură simplificată trebuie să locuiţi în Rusia în baza unui permis de ședere permanentă timp de5 ani.

 

Î: Bună ziua, spuneţi-ne, noi, refugiații, care am primit azil temporar la rudele din regiunea Krasnodar, ar trebui să ne punem speranţele că într-o zi vom obține cetățenia FR sau nu există nici o modificare în acest sens pentru noi şi nici nu se prevede în următoarele șase luni?

R: Trebuie să vă adresaţi la Departamentul Serviciului Federal de Migraţiune local, unde aţi fost înregistraţi.

 

Î: Bună ziua, am primit certificatul de azil temporar pentru mine și fiica mea, în vîrstă de 3 ani, în oraşul Ieisk. Dar din motive familiale și financiare pot locui numai în oraşul Simferopol. M-aş putea înregistra la Serviciul Federal de Migrație din or. Simferopol? Iar dacă nu, ce pot face în continuare ca să-mi legalizez șederea în Republica Crimeea?

R: Pentru Republica Crimeea a fost stabilită "cota zero" pentru persoanele care au azil temporar. În cazul în care vi se eliberează o cotă pentru înregistrarea şederii temporare pe teritoriul Crimeii, Dvs. puteți continua pentru a obține un permis de ședere permanentă, iar pe viitor cetățenia Rusiei, dacă îndepliniţi condiţiile şi corespundeţi temeiurilor pentru aplicarea unei proceduri simplificate pentru dobîndirea cetățeniei.

 

Î: Am ajuns de sine stătător în regiunea Habarovsk, responsabili de la SFM ne-au spus că atunci cînd vom participa la Programul de Stat de Reîntoarcere a Compatrioţilor, vom primi despăgubiri pentru călătorie, cînd ne-am dus să depunem cerere, ne-au refuzat, explicîndu-ne că ei nu au primit decizia și că nu mai achită compensații pentru călătorie, e adevărat?

R: Trebuie să obțineţi un permis de ședere temporară, iar apoi să prezentaţi documentele pentru obținerea cetățeniei, din păcate, dat fiind faptul că nu sînteţi participant al Programului de Stat pe teritoriul Rusiei, compensația pentru călătorie nu vă poate fi achitată.

 

Î: Bună ziua! Aş putea primi azil temporar în regiunea Moscovei, ce documente sînt necesare pentru acest lucru? Familia: doi adulți și un copil de 3 ani. În acest caz,ce facem cu înregistrarea temporară, noi aici nuavem instanţă, unde să putem depune documentele.

R: O puteţi face, dacă aveţi rude apropiate. Informațiile necesare le puteţi găsi pe site-ul SFM din Rusia.

 

Î: Bună ziua! Lucrez în calitate de inginer de sunet timp de 2 ani, pot aplica pentru cetățenie, folosind procedura simplificată, după trei ani de muncă, așa cum este scris în lege. Sînt cetățean al Uzbekistanului. Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!

R: Comisia de recunoaștere ca vorbitor nativ de limba rusă lucrează la Moscova, la adresa: str. Kirpicinaia 32, bloc 1. Pentru adresarea cu o cerere referitor la dobîndirea cetățeniei Rusiei conform acestei norme, este necesar să perfectaţi ieşirea din cetățenia, pe care o deţineţi.

 

Sursa: fms.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.