RUSIA ȘI UE SCHIMBA PROCEDURA DE ELIBERARE A VIZELOR

04.08.2015
Foto: ntv.ru

Consulatele Rusiei și țările Acordului Schengen trec la utilizarea tehnologiilor biometrice.

 

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a explicatregulile conform cărora proprietarii pașapoartelor rusești îşi vor putea perfecta vize Schengen după 14 septembrie 2015, cînd va începe să funcţioneze Sistemul Informațional al Vizelor UE (SIV).

 

Partea tehnică a problemei pare a fi destul de simplă: solicitanților de viză Schengen pe termen scurt (tip C), li se vor prelua amprentele celor 10 degete şi li se va face o fotografie digitală. Nu este necesară preluarea amprentelor digitale de la copii sub vîrsta de 12 ani, precum și de la persoanele care nu le pot prezenta fizic. Vizitatorii frecvenţi ai țărilor din spațiul Schengen nu vor trebui să-şi ofere datele biometrice de fiecare dată cînd solicită o nouă viză, deoarece acestea sînt stocate în baza de date (SIV) timp de 5 ani. Toate acestea sînt menite să îmbunătățească securitatea vizelor eliberate, să contracareze imigrația ilegală, terorismul și a alte activități ilegale.

 

La rîndul lor, misiunile diplomatice ruse într-o serie de țări ale lumii deja din decembrie anul trecut, primesc de la solicitanții străini date biometrice. Consulatele și centrele de vize ale Rusiei în Marea Britanie, Danemarca, Myanmar și Namibia, precum și reprezentanţa Ministerului Afacerilor Externe a FR la Aeroportul Internațional "Vnukovo" preiau amprentele digitale la perfectarea vizelor rusești. În total, în această perioadă au fost scanate amprentele digitale ale 53 000 de străini.

 

"Pe parcursul activităţilor în cauză sînt testate tehnologiile de preluare a datelor biometrice, dar și funcționarea echipamentului, sînt analizate aspectele legate de transmiterea, utilizarea și stocarea informațiilor biometrice primite – au declarat responsabili de la MAE FR. – Totodată, este testată şi interacțiunea cu centrele de vize ruseşti, cărora le revine sarcina principală (acestea au preluat aproximativ 94% din datele biometrice)".

 

La încheierea perioadei de probă se va lua decizia cu privire la punerea în aplicare a datelor biometrice în practica misiunilor diplomatice ruse în alte țări. Acest lucru s-ar putea întîmpla la sfîrșitul anului.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.