SEMNALAȚI CAZURILE DE REFUZ DE INTRARE PE TERITORIUL UCRAINEI

28.01.2014
Foto: inpress.ua

Cetăţenii moldoveni pot semnala cazurile de refuz de intrare pe teritoriul Ucrainei la Direcția generală afaceri consulare a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE):

Adresa: or. Chișinău, strada Alexei Mateevici 80, municipiul Chişinău, Republica Moldova, MD – 2009

Tel: – 080090990 (apel gratuit)

e-mail: callcenter@mfa.md

consdep@mfa.md

 

După caz, informațiile pot fi prezentate Consulatului moldovenesc de la Odessa și Ambasadei Republicii Moldova la Kiev. Datele de contact pot fi găsite AICI.

 

Reamintim că Ucraina a introdus unilateral cerinţa ca străinii care intră pe teritoriul ţării să fie asiguraţi material suficient. Conform informaţiilor mass-media, nu li se permite accesul cetățenilor străini care nu au putut prezenta suma de 400 de euro în numerar sau certificatul bancar. Primii au resimţit introducerea noilor reguli cetățenii Republicii Moldova.  DECIZIA  în cauză a fost luată de către Guvernul Ucrainei încă în decembrie 2013, dar a început să fie aplicată începînd cu data de 20 ianuarie (Decizia Guvernului Ucrainei aplicată din 20.01.2014 poate fi vizualizată AICI).

 

Noile norme îi vizează în primul rînd pe acei care intră în țară prin punctul de trecere a frontierei de la granița cu Republica Moldova. Conform Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE), Ucraina nu a informat colegii străini cu privire la introducerea noilor norme. Asigurarea cu mijloace financiare suficiente poate fi prezentată în numerar sau cu certificat bancar, sau printr-o scrisoare de garanție legalizată notarial. Potrivit MAEIE de la Chișinău, la minister au sosit deja plîngeri din partea locuitorilor Republicii Moldova cărora li s-a refuzat intrarea pe teritoriul Ucrainei. De menționat că conform unui comunicat din 24.01.2014, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, fiind chemat la MAEIE al Republicii Moldova, a adus asigurări că autorităţile ucrainene nu au introdus noi reguli sau restricţii de traversare a frontierei de stat.

 

Totodată, diplomatul ucrainean a admis că, autorităţile competente pot să nu permită intrarea pe teritoriul Ucrainei în cazul persoanelor care nu indică scopul concret al călătoriei sau conducătorilor auto care nu posedă actele necesare pentru transportarea mai mult de 5 pasageri. În aceste situaţii, cetăţenii au dreptul să solicite, iar autorităţile de frontieră ucrainene sînt obligate să prezinte, un document oficial care motivează refuzul de intrare pe teritoriul Ucrainei. Tot atunci, partea ucraineană a informat că unele restricţii ar putea fi cauzate de securitatea traficului auto, urmare a înzăpezirii şi poleiului pe drumurile spre direcţia or. Odesa şi Nikolaev.

 

De remarcat că în anul 2011, Republica Moldova a fost exclusă din lista statelor, cetăţenii cărora erau obligaţi să prezinte la intrarea în Ucraina garanţii financiare necesare pentru aflarea sau tranzitarea teritoriului ucrainean. Executivul ucrainean a aprobat în acest sens Hotărîrea Cabinetului de Miniştri, nr. 1226 din 30 noiembrie 2011.Textul integral al Hotărîrii poate fi accesat pe site-ul oficial al Guvernului ucrainean.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.