SUA VOR MĂRI VOLUMUL DE ASISTENŢĂ PENTRU MOLDOVA PÎNĂ LA 26,6 MILIOANE DE EURO

11.09.2012
Foto: realitatea.net

Statele Unite vor mări volumul de asistență financiară gratuită pentru Moldova, destinată sprijinului creșterii economice, și vor aloca în acest scop un grant nou, al treilea la număr, în valoare de 6,15 milioane de dolari. Oferirea acestei asistențe financiare gratuite suplimentare va fi stipulată în al doilea amendament la acordul moldo-american interguvernamental cu privire la acordarea asistenței pentru sprijinirea creșterii economice, din 6 iulie 2010, pe care părțile intenționează să-l semneze.

 

Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul documentului respectiv și a decis să înceapă negocierile pentru semnarea acestuia. Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă, acordarea acestui grant de 6,15 mil. dolari pentru Moldova va permite majorarea valorii totale a ajutorului american pentru sprijinul creșterii economice în Republica Moldova de la 20,46 mil. dolari pînă la 26,6 mil. dolari. Fondurile grantului suplimentar de 6,15 mil. dolari acordat de SUA, la fel ca și banii primei și celei de a doua tranșe de asistență financiară gratuită din America, vor fi utilizate de către autoritățile moldovene pentru a sprijini dezvoltarea sectorului privat, pentru a ajuta companiile să-și extindă prezența lor în piețele interne și externe, pentru a crește productivitatea lor și pentru implementarea tehnologiilor avansate și politicilor de marketing moderne.

 

Asistența financiară va facilita punerea în aplicare a programului de activitate al Guvernului Republicii Moldova privind îmbunătățirea mediului de afaceri, promovarea exporturilor, creșterea competitivității și stimularea activității economice în general. Primul grant din SUA pentru sprijinul creșterii economice în Moldova a constituit 10,12 mil. dolari, iar al doilea – 10,34 mil. dolari. Asistența din partea SUA va fi utilizată pentru punerea în aplicare în Moldova a programelor care vizează consolidarea competitivității sectorului privat: mediul de afaceri, performanța sectorului privat și oportunitățile economice, dezvoltarea performanței întreprinderilor micro, mici și mijlocii.
 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.