TOP 8 GREȘELI CULTURALE

 

Fiecare popor şi-a făcut de-a lungul timpului anumite reguli culturale, care de multe ori nu sînt respectate de către turiştii străini, din simplul motiv că aceştia nu le ştiu. Travel+Leisure ne informează care sînt cele mai grave greşeli de acest gen din întreaga lume.

 

1. Să atingi o persoană care nu îţi este apropiată

Gestul este ofensator în Co reea, Thailanda, China, Orientul Mijlociu. În ţările mediteraneene, dacă te fereşti să atingi braţul cuiva atunci cînd discutaţi sau nu îl îmbrăţişezi sau săruţi pe obraz la prima vedere, vei fi considerat rece. Dar, în Coreea spre exemplu, simplul gest de a bate uşor cu palma pe spate un om care nu este membru al familiei sau bun prieten va face ca acesta să se simtă inconfortabil. Iar în Thailanda capul este considerat sacru - în niciun caz să nu atingi cu degetele capul unui copil. Mai mult, în ţările orientale atingerile şi manifestarea afecţiunii în public sînt inacceptabile.

 

2. Să mănînci cu mîna stîngă

Gestul este ofensator în India, Maroc, unele ţări din Africa, Orientul Mijlociu. Multe popoare preferă încă să mănînce folosindu-şi doar mîinile, fără tacîmuri, iar în multe cazuri mîncarea este oferită la comun, adică într-un singur vas, fiind foarte important să te speli pe mîini înainte să mănînci. O regulă de bază însă este aceea că se mănîncă numai cu mîna dreaptă. Dacă o foloseşti pe cea stîngă, gazdele se vor simţi chiar umilite.

 

3. Să stai cu costumul de baie pe tine

Acest gest este ofensator în ţările scandinave şi în Turcia, în anumite condiţii. Concret, să porţi costum de baie, tricou, pantaloni scurţi, chiloţi sau orice altă piesă vestimentară atunci cînd eşti în saună, în hammam (baia turcească) sau în alt loc dedicat purificării fizice este un gest jignitor pentru gazde. Daca nu te simţi deloc bine să te afişezi gol, este acceptat să te acoperi parţial cu un prosop.

 

4. Să refuzi sau să scoţi (de pe tine) o ghirlandă de flori

Gestul este ofensator în Hawaii. Ghirlandele sînt oferite de regulă atunci cînd te cazezi la un hotel sau cînd ajungi la o petrecere hawaiiană (numita luau), fiind un simbol vechi de secole al întîmpinării, prieteniei, aprecierii. Este considerat un gest foarte nerespectuos să refuzi o ghirlandă sau să o scoţi în prezenţa celui care ţi-a oferit-o.

 

5. Să priveşti în ochi (sau nu)

În unele ţări asiatice, să ai contact vizual, mai ales prelungit, cu un localnic îl poate face pe acesta să se simtă inconfortabil, astfel că nu trebuie să te simţi nici tu prost dacă cel cu care vorbeşti nu te priveşte în ochi. În Germania însă, dacă bei o bere cu un grup de localnici ar fi bine să cauţi să le întîlneşti privirile deoarece, dacă nu faci acest lucru, o superstiţie germană spune că veţi avea şapte ani de ghinion în dormitor. De asemenea, dacă la americani nu ai contact vizual, poţi fi considerat nepoliticos, indiferent sau slab.

 

6. Să bei alcool într-un mod greşit

Este ofensator în America Latină, Franţa, Coreea, Rusia. Multe ţări au tradiţii diferite atunci cînd vine vorba de eticheta legată de consumarea alcoolului. În Rusia spre exemplu, dacă nu bei un păhărel de votcă dintr-o dată gazda ta nu va fi impresionată. În Coreea, femeile au voie să toarne băuturi alcoolice doar bărbaţilor, nu şi femeilor. Iar dacă te afli în America Latină, nu turna alcool cu mîna stîngă deoarece se crede că aduce ghinion.

 

7. Să nu te descalţi

Este ofensator în Hawaii, Coreea, China, Thailanda, insulele din Pacificul de Sud. Daca îţi scoti pantofii cînd intri într-o casa londoneză, pentru un dineu, gazda te va considera necivilizat, însă, dacă uiţi să te descalţi înainte de a intra într-o casa din Asia, din Hawaii, sau din insulele din Pacificul de Sud vei fi considerat ca fiind lipsit de respect. Să îţi laşi pantofii la uşă este un gest important nu doar pentru menţinerea curăţeniei în casă; simbolizează lăsarea în urmă a lumii exterioare.

 

8. Să vorbeşti în timpul mesei

Este ofensator în unele ţări din Africa, Japonia, Thailanda, China, Finlanda. În state ca Japonia, China sau cîteva de pe continentul african nu se vorbeşte la masa. Dacă vei începe să faci acest lucru în timp ce alţii mănîncă vei fi întîmpinat cu tăcere deoarece la ei se consideră că timpul alocat mesei este destinat exclusiv pentru a mînca.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.