UE DESPRE RISCUL SUSPENDĂRII REGIMULUI LIBERALIZAT DE VIZE PENTRU MOLDOVENI

31.07.2018
 

Delegația UE în R. Moldova a venit cu precizări privind avertizarea fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, că regimul liberalizat de vize este în pericol din cauza legii cetățeniei prin investiții. Într-un răspuns acordat pentru TV8, delegația UE spune că regimul liberalizat de vize cu UE nu ar trebui folosit pentru a atrage investiții individuale în schimbul cetățeniei.

 

Perioada estivală FĂRĂ VIZE pentru moldoveni. Unde putem pleca la odihnă? (Infografica) „Sîntem conștienți de faptul că există state ale căror cetățeni beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE și care implementează scheme de investiții contra cetățeniei. Regimul liberalizat de vize cu UE nu ar trebui folosit pentru a atrage investiții individuale în schimbul cetățeniei. Toți cetățenii care călătoresc, inclusiv cei ce nu au nevoie de o viză pentru a intra în UE, sînt verificați la frontierele externe ale UE pentru a se stabili dacă îndeplinesc condițiile de intrare, inclusiv prin verificarea în Sistemul de Informare Schengen și bazele de date ale statelor membre.

 

Dacă există indicii că un călător ar putea prezenta un risc la adresa securității interne sau politicii publice a oricărui stat membru, intrarea în UE poate fi refuzată”, se spune în răspunsul delegației UE în R. Moldova pentru TV8. Moldova și UE: o ușoară răcire a relațiilor? În același răspuns se mai spune că UE dezvoltă noi sisteme de informație care vor ajuta ofițerii de la paza frontierei să monitorizeze mai bine cine ajunge în UE. Acestea includ și sistemul ETIAS- Sistemul European de Autorizare și Informații pentru Călătorii (European Travel Information and Authorisation System ) și sistemul EES – de Intrare/Ieșire (Entry/Exit System).

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.