(VIDEO) DIASPORA CERE DEROGĂRI DE LA CODUL ELECTORAL

26.09.2016
Diaspora cere derogări de la Codul electoral
 

În urma unui șir de întruniri cu reprezentanții CEC-ului, reprezentanții diasporei moldovenești cer să fie făcute unele derogări de la lege în timpul alegerilor prezidențiale din octombrie.

 

Printr-o notă informativă trimisă prim-ministrului Pavel Filip, reprezentanții diasporei, în numele persoanelor plecate peste hotare, au cerut să se facă unele abateri de la lege pentru a facilita participarea la vot a unui număr cît mai mare de alegători.

 

Potrivit șefei Biroului pentru Relații cu Diaspora, Olga Coptu, migranții moldoveni cer:

 

„Să se permită votarea în baza pașaportului expirat, ceea ce nu este permis la momentul actual; să se extindă numărul documentelor în baza cărora se poate vota, astfel încît să fie posibilă votarea în baza buletinului de identitate. O altă cerință înaintată, care este mai mult o problemă pentru moldovenii plecați, este faptul că legislația, în momentul de față, nu a prevăzut posibilitatea de a semna listele de subscripție pentru susținerea unui candidat în afara hotarelor. Iar cea din urmă cerință este posibilitatea de vot alternativ: votul prin corespondență sau cel electronic”.

 

De menționat că în timpul perioadei de înregistrare în listele electorale de bază a moldovenilor aflați peste hotarele țării s-au înscris 3570 de persoane, un număr considerabil de mic în comparație cu numărul total al cetățenilor moldoveni plecați din țară.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.