(VIDEO) MAEIE: PARTEA RUSĂ NU A FOST ÎN STARE SĂ PREZINTE BAZA LEGALĂ PENTRU «AMNISTIEREA TEMPORARĂ A MOLDOVENILOR»

18.12.2014
Foto: viza.md

Recent (17.12.2014), la Chişinău, au avut loc consultări moldo-ruse în domeniul consular la nivel de şefi de servicii consulare din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe din cele două state.

 

Conform informațiilor publicate de MAEIE, în cadrul consultărilor au fost examinate aspecte importante ale cooperării bilaterale în domeniul consular, punctîndu-se asupra problematicii protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor pe teritoriul ambelor state. Totodată, au fost discutate aspectele ce ţin de necesitatea sporirii informării cetăţenilor despre legislaţia naţională privind regimul de şedere pe teritoriile celor două țări.

 

Un subiect aparte al discuţiilor l-a constituit decizia Serviciului Federal de Migraţie al Federaţiei Ruse prin care a fost modificat mecanismul de ieşire/intrare pe teritoriul Rusiei a cetăţenilor Republicii Moldova care au depăşit termenul de aflare pe teritoriul statului respectiv stabilit de legislaţia rusă.

 

Delegaţia moldovenească a atras atenţia că o asemenea decizie a creat doar confuzie şi nu a contribuit în niciun fel la soluţionarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii moldoveni aflaţi temporar în Federaţia Rusă.

 

După cum menționează MAEIE, «Nici de această dată partea rusă nu a fost în stare să prezinte baza legală pentru această decizie».

 

Portalul VIZA.md reamintește că conform informațiilor publicate de Serviciului Federal de Migraţie al Federaţiei Ruse «În luna noiembrie a acestui an mai mult de 4.000 de moldoveni, care au încălcat mai devreme regulile de ședere în Rusia, au profitat de dreptul lor de a se repatria fără a avea restricții ulterioare de intrare în Federația Rusă.

 

Orice cetățean al Republicii Moldova, indiferent de încălcarea pe care a săvîrșit-o (administrativă sau migrațională) poate beneficia de o amnistiere temporară, dacă a părăsit teritoriul Federației Ruse începînd cu 5 noiembrie 2014 și pînă la 30 noiembrie 2014 inclusiv. Această categorie de cetățeni se poate întoarce înapoi în Rusia din data de 1 decembrie 2014. Decizia SFM este pusă în aplicare pentru toți cetățenii Republicii Moldova care au încălcări, spre exemplu: nu s-au pus la evidență migrațională în termen de șapte zile lucrătoare; nu și-au procurat patentă, ori nu au achitat-o în termen; nu și-au perfectat permisul de muncă; sau și-au perfectat acte ilegale; ori nu au părăsit la timp teritoriul FR.

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.