(VIDEO) UN LUCRĂTOR MIGRANT MOLDOVEAN A SOLICITAT SĂ FIE DEPORTAT DIN RUSIA

27.10.2014
Foto: ntv.ru

Originar din oraşul Basarabca, Serghei Strătilă, care muncea în calitate de betonier în Rusia, a suferit o traumă la locul de muncă. Bărbatul nu avea asigurare medicală, de aceea a cheltuit toate mijlocele băneşti pentru tratamentul său, ca ulterior să se pomenească într-o situaţie de răspîntie: cu piciorul bolnav și fără bani de drum spre casă.

 

Potrivit apărătorului drepturilor migranților moldoveni din Federația Rusă, Alexandr Kalinin, cazul lui Serghei Strătilă nu este unul izolat, din păcate, cu astfel de probleme se adresează la Congresul Diasporei Moldovenești (CDM) mulți migranți moldoveni.

 

Conform spuselor lui Kalinin, bărbatul a lucrat betonier pe un șantier de construcții din regiunea Moscova, dar fără să întocmească contract de muncă cu angajatorul, el a lucrat la negru.

 

Adresîndu-se după ajutor la CDM (Congresul Diasporei Moldovenești) bărbatul a povestit că şi-a rănit piciorul la locul de muncă, dar nu a acordat nici o importanță acestui fapt și a continuat să lucreze.

 

„Daracesta s-a umflat şi la un moment dat a cedat chiar. Au chemat o ambulanță și m-au dus la spital. Medicii au spus că problema s-a agravat şi că piciorul s-a inflamat. Ei nu m-au părăsit, mi-au acordat ajutor medical, dar pînă la un anume nivel. Apoi mi-au spus că trebuie să plec acasă pentru a-mi continua tratamentul. Am ajuns în situația cînd nu mai aveam bani. Am decis să merg la departamentul SFM Şcelkovskoe ca să-i rog să mă deporteze: piciorul mă durea tare, iar bani de drum nu mai aveam. Solicitarea mi-a fost ignorată de către responsabilii de acolo. A trebuit să merg la biserică ca să-i cer preotului ajutor pentru un bilet pînă la Moscova, astfel am ajuns la biroul CDM”, şi-a povestit Serghei istoria.

 

E la mulțumit Congresul Diasporei Moldoveneşti pentru că nu "nu l-au lăsat la ananghie" și l-au ajutat să se deplaseze pînă acasă. Acasă îl aşteaptă un tratament serios. Serghei era foarte așteptat acasă. Faptul că în ultimele luni ale anului curent de la el nu a fost nici un fel de veşti i-a făcut pe rude să se adreseze la programul de tv "Jdi menea"

 

Potrivit apărătorului drepturilor omului, Alexandr Kalinin, majoritatea migranților moldoveni lucrează în domeniul construcțiilor, unde nu este respectată tehnica de securitate a muncii.

 

Congresul Diasporei Moldoveneşti îi îndeamnă pe cetățenii RM să-şi perfecteze polița de asigurare medicală,conform programei special concepute pentru concetăţeni, care a devenit prototip pentru cele mai importante companii de asigurări din Rusia. Programul de asigurare voluntară a sănătăţii pentru migranți include acordarea serviciilor medicale necesare în cazul unei traume acute, și anume: leziuni mecanice grave și foarte severe ale țesuturilor moi, ale sistemului ligamentar-capsular al articulaţiilor, fracturilor și deteriorării organelor abdominale interne; leziunilortermice grave și foarte severe, inclusiv arsurilor și degerăturilor de graful 2,3 și 4; intoxicațiilor cu monoxid de carbon și cu gaz de iluminat, acizi şi baze, substanțe chimice toxice, produse alimentare de rea calitate; servicii de repatriere.

 

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.