WIKILEAKS REVINE ÎN FORŢĂ. MILIOANE DE MESAJE SECRETE AU FOST PUBLICATE

27.02.2012
Foto: blogspot.com

Site-ul WikiLeaks, care a declanşat în 2010 un seism în diplomaţia mondială, a anunţat luni că a început publicarea a peste cinci milioane de mesaje ale societăţii americane private de informaţii şi analiză strategică Stratfor, relatează AFP, citată de Mediafax.

 

Mesajele electronice, care datează din perioada iulie 2004-decembrie 2011, vor dezvălui folosirea de către Stratfor a unor "reţele de informatori, structuri de dare de mită, tehnici de spălare de bani şi metode psihologice", a afirmat un comunicat al WikiLeaks.

 

"Documentele arată cum lucrează o firmă privată de informaţii şi cum vizează indivizi pentru clienţii săi privaţi şi guvernamentali", adaugă comunicatul.

 

WikiLeaks afirmă că deţine dovezi privind existenţa unor legături confidenţiale între societatea Stratfor şi mari firme internaţionale, precum Dow Chemical Co. din Bhopal (India) şi Lockheed Martin (SUA), dar şi cu agenţii guvernamentale, precum Departamentul de Stat, Departamentul de Securitate Internă, Corpul Puşcaşilor Marini şi agenţia de informaţii pentru apărare.

 

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se află în prezent în Marea Britanie, unde încearcă să evite extrădarea sa în Suedia, unde trebuie să fie interogat pentru suspiciuni de răpire şi viol. WikiLeaks se teme că, dacă Julian Assange va fi extrădat în Suedia, autorităţile acestei ţări îl vor preda rapid Statelor Unite.

 

Washingtonul aşteaptă cu nerăbdare să-l prindă pe fondatorul WikiLeaks, după ce societatea online a publicat sute de mii de documente diplomatice americane.

 

WikiLeaks promite în comunicatul său că această nouă publicare va evidenţia tentativele Stratfor de a sabota site-ul de Internet şi va arăta cum au încercat americanii să-l "atace" pe Assange.

Stratfor, fondată de George Friedman în 1996, se defineşte ca un "furnizor de servicii de analize geopolitice prin abonament".

 

"Contrar canalelor tradiţionale de ştiri, Stratfor utilizează serviciile de informaţii pentru a strînge date datorită unui program de monitorizare riguros şi unei reţele globale de surse umane", potrivit site-ului firmei cu sediul în Texas.


Firma privată le promite abonaţilor "dobîndirea unor cunoştinţe complete despre afacerile internaţionale, înţelegînd ce se întîmplă, de ce se întîmplă şi ce se va întîmpla".

 

Conform WikiLeaks, importanţa acestor mesaje nu va deveni clară decît peste cîteva săptămîni, cînd cei 25 de parteneri din presă şi opinia publică vor fi examinat informaţiile.


Printre aceşti parteneri figurează revista Rolling Stone, ziarul indian Hindu, cotidianul italian La Repubblica şi site-ul francez owni.fr.

 

WikiLeaks mai afirmă că are dovada potrivit căreia Stratfor i-a acordat un abonament generalului pakistanez Hamid Gul, fost şef al serviciilor de informaţii pakistaneze, care potrivit unor telegrame diplomatice americane, pregătea un atac cu bombă artizanală împotriva unor membri ai forţei internaţionale din Afganistan în 2006.

 

WikiLeaks afirmă de asemenea că are dovada că Stratfor a interceptat activităţile online ale activiştilor care încercau să obţină despăgubiri pentru catastrofa de la Bhopal (India), din 1984. Acest accident, cel mai grav din istoria industrială mondială, s-a soldat cu mii de morţi după ce un nor de gaz toxic s-a scurs de la uzina de pesticide a grupului american Dow Chemical/Union Carbide.


Sursa: realitatea.net

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.