ÎN TREI ANI NUMĂRUL REFUZURILOR LA ACORDAREA VIZELOR PENTRU CETĂŢENII MOLDOVENI S-AU DIMINUAT ÎN JUMĂTATE

10.05.2012
Foto: moldpres.md

Chişinău, 8 mai /MOLDPRES/. Numărul refuzurilor la acordarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni a scăzut în jumătate, de la 13 la sută, în 2009, la 6 procente, potrivit datelor Centrului Comun de Vize din Chişinău din cadrul Ambasadei Republicii Ungare în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

 

Georgy Varga, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Ungaria la Chişinău, a declarat, astăzi, la o lecţie publică prezentată la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, că acest fapt denotă o mai mare credibilitate acordată de instituţiile europene Republicii Moldova, în contextul securităţii regionale. Oficialul ungar a specificat, pentru MOLDPRES, că această tendinţă este generată de siguranţa documentelor moldoveneşti. De asemenea, Misiunea EUBAM, instituită la frontiera moldo-ucraineană a confirmat că nu există temeri gen migraţia neoficială sau vînzări de droguri prin regiunea transnistreană, la hotarul de est al ţării, a adăugat Georgy Varga.

 

În opinia Ambasatorului Ungariei, R. Moldova se apropie de finalul primei etape în procesul de pregătire către regimul fără vize cu UE, ca urmare a ajustării legislaţiei naţionale la cea europeană, cu excepţia neadoptării, la moment, a unei singure legi - Legea nediscriminare. Neaprobarea acestei legi condiţionează reticenţa UE, în condiţiile în care cetăţenii moldoveni care obţin vize pentru a pleca în alte state sînt în drept să solicite azil politic, motivînd lipsa drepturilor care le-ar fi asigurate de o asemenea lege, crede oficialul european. Varga a precizat că cea de-a doua etapă a acestui proces va demara în luna iunie 2012, cînd instituţiile statului precum Serviciul Grăniceri şi serviciile de migraţie vor începe să funcţioneze în conformitate cu noile reforme.

 

Solicitat de MOLDPRES, Georgy Varga a subliniat că, la moment, procesul de integrare europeană a R. Moldova nu este perturbat de soluţionarea conflictului transnistrean, ambele procese fiind în derulare în paralel. În special, în conjuctura actuală cînd noul lider de la Tiaspol, Evgheni Şevciuc şi Guvernul de la Chişinău, în persoana Prim-ministrului Vlad Filat, pun accent pe rezolvarea problemelor cotidiene ale cetăţenilor, a remarcat Ambasadorul. El a salutat punerea, recent, în circulaţie, a primului tren marfar care va circula din Republica Moldova direct prin regiunea transnistreană, dar şi facilitarea, în zonă, a regimului de deplasare a cetăţenilor. Această chestiune, însă, va deveni actuală peste 2-5 ani, cînd UE urmează să ia o decizie politică, în primul rînd, vizavi de anularea regimului de vize, şi, doi, privind integrarea europeană a R. Moldova, mai spune Varga.

 

Republica Ungaria şi R. Moldova au stabilit relaţii diplomatice bilaterale la 16 ianuarie 1992, iar la 1 iulie, în acelaşi an, la Chişinău a fost deschisă Ambasada Ungariei, notează MOLDPRES.

 

 

Sursa: moldpres.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.