FUNCŢIONARII MOLDOVENI AU REZOLVAT PROBLEMA VIZELOR ÎN UE PENTRU SINE

21.01.2013
Foto: timpul.md

În ultimul timp, funcţionarii europeni tot mai des declară că Moldova nu va obţine regim fără vize cu statele UE în cazul în care lucrurile nu vor merge aşa cum trebuie.

 

Este oare înjositor regimul de vize pentru moldoveni, avînd în vedere că europenii pot călători în Moldova fără vize şi cui îi este convenabil acest lucru? Această întrebare a fost adresată unor experţi cunoscuţi din Moldova.

 

„Bineînţeles, dorim ca Moldova să aibă regim fără vize, însă Chişinăul benevol şi oficial şi-a asumat anumite angajamente faţă de UE, pe care trebuie să le îndeplinească, dar nu o face. În acest sens, autorităţile îşi înjosesc proprii cetăţeni şi discreditează perspectivele europene. Raportul dintre Moldova şi statele UE are loc la nivel de oficialităţi, care nu simt necesitatea ca cetăţenii noştri să călătorească în Europa. Din această cauză, vize obţin cei cu care se discută”, a declarat fostul reprezentant al Moldovei la Consiliul Europei şi ONU, Alexei Tulbure.

 

„La momentul actual, cetăţenii ţării noastre nu reprezintă riscuri de migraţie sau criminale pentru statele UE. Cel mai mult este neclară poziţia României. Este evident că, în prezent, această problemă este una politică şi nu tehnică, deoarece Moldova nu corespundea cerinţelor impuse de UE nici acum doi ani şi nu va corespunde nici peste doi ani. Este imposibil de reformat sistemul judecătoresc, de asigurat securitatea hotarelor şi de combătut corupţia într-un singur an”, consideră fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep. „Consider că asemenea situaţie nu este convenabilă pentru nimeni. Funcţionarii europeni, pur şi simplu, nu sînt suficient de competenţi şi nu înţeleg totul ce se întîmplă în ţara noastră”, a conchis Ostalep.

 

Sursa: noi.md 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.