KOMMERSANT: CHIȘINĂUL A ÎNTRECUT KIEVUL LA CAPITOLUL ACȚIUNI PENTRU LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE

22.02.2012
Foto: euronews

"Comisia Europeană a recunoscut că Ucraina a pierdut poziția de lider în favoarea Republicii Moldova la capitolul îndeplinirea planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

 

Este puțin probabil ca pînă la sfîrşitul anului 2012, Uniunea Europeană să confirme realizarea primei faze a Planului de Acţiuni de către autoritățile de la Kiev. Astfel, Chișinăul ar putea trece, de unul singur, în faza a doua”. Despre aceasta scrie publicația ucraineană Kommersant.

 

 

Potrivit sursei, Kievul ar avea restanțe la capitolul implementării pașapoartelor biometrice, lupta cu migrația ilegală și drepturile omului. Publicația scrie, citînd o sursă din Ministerul ucrainean de Externe, că dacă Kievul nu-și va face temele pentru acasă cît mai curînd, Republica Moldova ar putea ajunge în a doua fază fără Ucraina, părăsind astfel tandemul moldo-ucrainean privind negocierile cu Uniunea Europeană.

 

Deși, Kievul a primit Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu cîteva luni mai devreme decît Chişinăul, potrivit raportului Consiliului European din februarie, Republica Moldova ar putea în anul curent să realizeze majoritatea cerinţelor Bruxelles-ului. 

 

"Cred că esenţa muncii noastre nu este să ne aventurăm în competiţie. În opinia noastră este indiferent în ce ordine țările vor intra în faza a doua," a declarat reprezentantul Ministerului ucrainean de Externe, Igor Bojok.

 

Experții, însă, sunt mai sceptici. "Uniunea Europeană se conduce de principiul sincronizării tandemului Ucraina – Republica Moldova, însă dacă una dintre ţări va realiza 100% sau 99% din Planul de Acţiuni, Bruxelles-ul nu va putea "să ne ţină într-un singur coş", crede directorul Institutului pentru Cooperare Euro-Atlantică din Ucraina, Aleksandr Sușko.

 

Sursa: unimedia.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.